image.aspx?id=82146b3f-a8bc-4db0-87d6-bc04291d79a9

Újabb TV2-beégés: a Vona–Gyurcsány-hasonlóságról a szakértő nem is ezt mondta

Annyira meg akar felelni az elvárt iránynak a Vona Gábor lejáratására kalibrált Tények, hogy sikerült átkozmetikázni, amit egy egyetemi tanár nyilatkozott Gyurcsány és a Jobbik elnökének kommunikációjáról. Az Origo természetesen azonnal átvette az anyagot, szintén rá hivatkozva, miközben az interjút adó szakember állítja, hogy ő ilyen szellemben soha nem beszélt arról, hogy Vona a baloldali politikust utánozná.

„Hogy Arany János mondását idézzem, ’gondolta a fene!’. Tőlem Vona Gábor, illetve Gyurcsány Ferenc testbeszédének témájában kértek interjút, amiről fél órán keresztül, részletesen beszéltem a Tények Extra munkatársának. Természetes, hogy az anyagot szerkesztették, csakhogy a végeredmény, a tőlem idézett rész nem felel meg a szakmai véleményemnek, amit a vasárnap esti adást látva a szerkesztőnek is elmondtam” – mondta a hvg.hu-nak Perlaky-Papp József, a Metropolitan Egyetem docense.

A kommunikációs szakértő által elmondottakra alapozva a TV2 műsora viszont azt sugallta, mintha a Jobbik elnöke utánozná az egykori miniszterelnököt gesztusaiban, hangsúlyaiban, metakommunikációjában. Ahogy azt mostanra megszokhattuk, a VS-csoporthoz került Origo azonnal átvette az anyagot, ők is a docensre hivatkozva azt írják: „Perlaky-Papp József, a Metropolitan Egyetem docense szerint a jobbikos politikus retorikája, beszédstílusa az utóbbi időben nagyon megváltozott. Egyre jobban hasonlít Gyurcsány Ferencéhez, főleg akkor, amikor a követőihez beszél”.

Csakhogy a kommunikációs szakértő állítja, teljesen más szemléletben adott interjút. Hangsúlyozta, nem szeretné tovább élezni a helyzetet, de fontosnak tartja megjegyezni, hogy – mint mondta – teljesen más szemléletben beszélt a két politikus kommunikációjáról. „Szó nem volt arról, hogy Vona Gábor másolná Gyurcsány Ferencet, utóbbi kommunikációját külön elemeztem. Majd általánosságban beszéltem arról, hogy Vona Gábor láthatóan kezd sokkal professzionálisabban, új stratégia mentén kommunikálni, így nyíltabbá vált a testbeszéde” – magyarázta Perlaky-Papp József, vagyis a szakmai véleménye nem az volt, hogy egyik a másikat másolná. „Hogy ebből ilyen főcím kerekedett, számomra tanulság, hogy sokkal jobban figyelni kell” – tette hozzá.

A Tényeknek jó napja van, az Index ma már megírta, hogy kitakarták a Budapesten forgató világsztár, Ryan Gosling kezében lévő Magyar Nemzet címét – végül is Simicska lapja.


© hvg.hu

Original Article