image.aspx?id=8df712e2-5bfb-4b81-900e-12cf8126a4d5

Fazekas: nem lopja a főnök a repihalat, és a dolgozók vacsorahalát sem vették el

A földművelésügyi miniszter igyekezett eloszlatni a kétségeket hal-ügyben, miután az egyik jobbikos képviselő rákérdezett arra, mi folyik a Hortobágyi Halgazdasági Zrt-nél.

A jobbikos Magyar Zoltán szerint évről évre súlyosbodnak az állami halgazdaságok gondjai, ezek minőségi fejlesztése rendre elmarad, pedig nemzetgazdasági érdek lenne, hogy a hazai haltenyésztés visszaszerezze korábbi pozícióját.

Hat éve a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. nyereséges volt még, de jött a Fidesz, leváltották a korábbi vezetőséget, és saját embereket neveztek ki – véli az ellenzéki politikus. A gazdaságban immár mérhetetlen a színvonal csökkenése, 6 éve se béremelés, se munkaruha nem jár az ott dolgozóknak, akiket ráadásul nem szakmunkás bérrel foglalkoztatnak, pedig a szakmunkát ők végzik el. A vállalat területén nincs biztosítva az ivóvíz és a szociális helyiség sem. Betegnek lenni sem szabad, „kirúgással fenyegetett dolog az influenza” – sorolta.

És a problémák között említette azt is, hogy elvették a dolgozók vacsorahalát, miközben az új vezető állítólag heti 3-4 alkalommal „reprezentációs hal” címen, jelentős mennyiségű halat visz el a gazdaságból.

Magyar Zoltán szerette volna megtudni a földművelésügyi minisztertől egyebek mellett azt, mikor számíthatnak a dolgozók béremelésre, emberibb munkakörnyezetre.

Repihal nincs, vacsorahal van

Fazekas Sándor írásos válasza szerint a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezetősége mindent megtesz azért, hogy a társaságot fenntartható módon növekedési pályán tartsa. A cég most piaci alapon működik, nyereséges, míg korábban ezt csak úgy tudta elérni, hogy évente felvett 230-250 millió forint agrár-környezetgazdálkodási támogatást.

2015-ben nem megszüntették, hanem vezérigazgatói utasításban korlátozták az ingyenesen igényelhető dolgozói hal mennyiségét. A korábbi gyakorlat számos visszaélésre adott lehetőséget ugyanis. A vezérigazgatói utasítás szerint ez a juttatás most egységesen, nyilvántartottan elérhető minden dolgozónak.

A miniszter minden alapot nélkülöző, rosszhiszemű állításnak nevezte azt, hogy a vezérigazgató állítólag nagy mennyiségű reprezentációs halat visz el a gazdaságból.

A miniszter szerint a dolgozók a jogszabályi előírások alapján minden évben kaptak béremelést, béren kívüli juttatásokat. A cég biztosítja a védőruhát és a nem kötelezően előírt munkaruhát is – tette hozzá.

Fazekas Sándor úgy tudja, hogy a halgazdaság minden egységében van ivóvíz és szociális helyiség, az ásványvizet pedig ballonokban hordják ki a dolgozóknak.

Közölte azt is: egy dolgozót munkaviszonyát sem szüntették meg azért, mert lebetegedett.

Original Article