image.aspx?id=273e46f7-66a0-4070-9151-5468fd26af71

A médiapiacon már a harmadik fokozatba kapcsolt az Orbán-kormány

Az első Fidesz-kormány még megelégedett a hozzá hű sajtó megteremtésével. A harmadik már szintet lépett.

A harmadik Orbán-kormány úgy rohanja le a médiát, ahogyan még senki. Az első Orbán-kormány megteremtette a hozzá hű sajtót, a második eltiporta a közmédiát és átíratta a sajtótörvényeket. Most viszont már az ellenfélnek tartott médiumok megszorongatása a cél: a sajtó egy része állami hirdetési bojkott alatt áll, függetlenül a valós piaci pozíciójától, miközben tízmillárdokat szórnak el kormánypropagandára a közelálló sajtóban.

A kormány beavatkozásának megfelelően a rendszerváltást idéző tempóban alakul át a magyar médiarendszer, a tömegmédiában egyre nagyobb a kormányzati befolyás, az állami szolgává tett közmédia és a Fidesz-közeli pénzemberek által felvásárolt, közpénzes hirdetésekkel kitömött sajtó dolgozza meg az emberek agyát. Ez is a választások közeledtével függ össze.

De mi lesz a következő fokozat? Az Orbán-kormány emberei nem csak építik a kormánymédiát, de ezzel rombolják az ellenzékinek tekintett lapokat, és a 2018-as választások előtt jogi korlátozások is jöhetnek, ilyen lehet például a közszereplők, a közügyek, a közérdekű adatok fogalmának a szűkítése, vagy az üzleti titkok körébek a bővítése, a levéltári kutatás lehetőségének a behatárolása.

A szólásszabadság szigetei még megvannak, de a jelek arra utalnak, hogy a kormányoldal emberei már alig adnak a formaságokra.

A magyar médiapiac lerohanásáról szóló összeállítást teljes egészében a friss HVG-ben olvashatja.

Original Article