image.aspx?id=79b0365c-cb62-4bc8-8114-c5f72a5fb00f

200 milliárdot dobott szét a kormány

Ma van az utolsó kormányülés, az év technikai zárása volt a fő napirendi pont. 27 milliárdból lőtereket építenek. Orbán január közepén találkozna Botka László szocialista polgármesterrel.

A statisztika sose hazudik, főleg ha mi csináljuk – kezdi poénkodással Lázár János miniszter a kormányinfót, miközben Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár sorolja, hány kormányinfó volt idén, milyen hosszú volt és hány kérdés hangzott el. Lázár folytatja a statisztikát a törvényekről, rendeletekről, napirendi pontok számáról. Ma van az utolsó hivatalos kormányülés, mint ahogy az utolsó kormányinfó is.

2016-os év technikai zárása volt a fő napirendi pont a mostani kormányülésen. A fő napirendi pont ehhez kötődik: több mint 200 milliárd forint szétosztásáról döntött a kormány, az összeg nőhet, 300 milliárdig. 2017 évi nyugdíjemelés a legnagyobb tétel, a következő az egészségügy: kifizetik a kórházak 30 napnál régebbi adósságát, fejlesztési alap is lesz, összesen 80 milliárdról van szó. A magas adóssággal rendelkező kórházak Kehi vizsgálatra számíthatnak, tételesen átnézik a számlákat.

Forrást juttatnak az oktatásba intézményfelújításra, honvédség is kap a többletbevételekből – mondta Lázár.

Az egészen tételes lista majd a Magyar Közlönyben jelenik meg, a határozatok között.

Hosszan beszélt a menekültügyről, új határellenőrzési pont nyílt Ausztriában, ezt határozottan visszautasítja a kormány, mert ellentétes Schengennel. Kötelező betelepítésre nem tudnak igent mondani, az Alkotmánybíróság döntése miatt sem. Orbánnak nem lesz könnyű a következő két nap – EU-s csúcs lesz – , többségben vannak, akik meg akarják szervezni a bevándorlást – mondta Lázár.

Itt az új slágerfejlesztés

Országos lőtérfejlesztési program indul, összesen 197 lőtér létesül, lövészklubok jönnek majd létre klubházzal, az egészre 27 milliárd van. Ez több éves program, 3 év alatt 100 lőtér jöhet létre – jelentette be Lázár János.

Januárban megnézik az OECD és Európai Bizottsági jelentéseket az egészségügyre vonatkozóan, a területi különbségekre odafigyelve. "Mélyebb társadalmi elemzés" várható.

Óraátállításról szóló vitát is átnézik, szakmai apparátus nem támogatja a javaslatot, a kormány még nem döntött, társadalmi konzultáció kell róla.

A házépítésnél egyszerűsítés jön – 300 négyzetméterig a bővítésre sem kell engedély, elég a bejelentés – vázolta a jövő évi jogalkotási program egyik elemét Lázár.

Szociális ágazatban dolgozók is kapnak béremelést. 1,2 millió embert érint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, a közfoglalkoztatottak bérét is emelik, de még egyeztetnek a mértékről. Ez nem lesz nagyobb emelés, mint a minimálbérnél, hogy ezt továbbra is átmeneti megoldásnak tekintsék az emberek – hangsúlyozta Lázár. Szerinte 50 ezer embert a közfoglalkoztatottak közül át lehetne terelni a piaci szférába.

7 vidéki településen épülhet gyár, 2-3 milliárddal támogatja ezeket az állam. Kiemelt kerékpáros útvonalfejlesztési javaslatot is jóváhagy a kormány. Tokaj-Hegyalján 1,3 milliárd állami támogatást biztosít szőlőfelvásárláshoz. Megnézik még azt is, hogy áll az EU-s kassza, 1600 milliárdot kifizetnek. Megnézik, hogy a háttérintézmények megszűnése hogy sikerült, a feladatokat hogyan sikerül abszolválni.

Miniszterelnök január közepén Szegedre megy, Botka Lászlóval a Modern Városok Programról beszél, elvi döntést hozhat a kormány a szegedi fedett uszoda támogatásáról. Új szegedi Tiszahíd is lesz.

A beszámoló után jönnek a kérdések

Bár jelen állás szerint negyed évente vizsgálja felül a kormány a kőolaj világpiaci árához kötött adó emelését-csökkentését, Lázár szerint nyitottak arra, hogy a felülvizsgálatot havonta megtegyék. Most ugyanis emelkedett a kőolaj világpiaci ára.

Arról nincs információja, hogy amerikai katonák állomásoznának majd Magyarországon, ilyen kérés nem érkezett. Amúgy személy szerint nem örülne idegen katonai erőnek. Ha a NATO részéről érkezik kérés, azt a kormány megvizsgálja majd.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Parlament – fideszes képviselőkkel együtt – a migrációs gyűlöletkeltés ellen fogadott el állásfoglalást, Lázár János azt mondta, "szép és helyes dolog ez", de szerinte a magyar kormány nem az egyes menekültek, hanem az illegális migráció ellen kampányolt, ő továbbra is vállalhatónak tartja ezt.

Arra pedig, hogy az Eurostat szerint Magyarország a vásárlóerőt figyelembe véve a 4. legszegényebb, Lázár János azt mondta, a 2008-as gazdasági és a devizahiteles válságnak nagyon súlyos hatása volt, most kezdik ezt kiheverni a magyarok, a a kiskereskedelmi forgalom, a reálkereset és a turizmus is nő.

Növekedési kilátáson is módosíthat a kormány az MNB kedvező előrejelzése után. Most számolnak, de Lázár óvatos lenne. Jó esély van rá, hogy az ideinél nagyobb növekedés lesz. Tartósan 4-5 százalékos növekedés volna jó.

A kormányinfónak gyorsan vége lett, Lázár visszament a kormányülésre, melynek szünetében tartották most a tájékoztatót.

Original Article