image.aspx?id=795628f8-848c-4167-8f0e-30b9ce2531d3

Itt van néhány újabb zöld ígéret a Városligetbe

Szerződést kötött a Városliget Zrt. a Városliget parkrehabilitációs tervpályázatának nyertesével, a Garten Studio Kft-vel – közölték hétfőn. Indulhat majd a Városliget átfogó zöldterületi fejlesztése, amelyre az ígéretek szerint 15 milliárd forintot költenek. Ötlet bőven van.

A Városliget fejlesztésének kifejezetten érzékeny pontja a zöld terület sorsa. A fák, valamint a túlzott beépítés miatt aggódó ligetvédő aktivisták az elmúlt hónapokban a liget több pontján, többször is szerveztek tiltakozó akciókat, ha úgy látták, veszélyben vannak fák, vagy éppen oda nem illőnek vélték egy-egy építkezés terveit.

A Városliget Zrt. szerint az évtized végéig költenének összesen 15 milliárd forintot a győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a meglévő zöldfelület és növényállomány védelmére, területének és biológiai aktivitásának növelésére. Közölték azt is, hogy Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására ekkora összeget még soha nem fordítottak.

A zöldfelület most csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek négy és fél százalékot foglalnak el a parkból, a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően sokkal kevesebb lesz a lekövezett terület, utóbbiak rovására minimálisan nő ugyan az épületek összterülete, de ennek többszörösével növekszik a teljes értékű zöldfelület csakúgy, mint az állandó vízborítottságú vízfelület – ígérik.

A Városligeti tó medrében az év minden hónapjában lenne víz, kivéve a Műjégpályát a korcsolyaszezon idején.

A ligeten átvezető burkolt sétányok sok helyen túlságosan szélesek, ezek méretét csökkentik a zöldfelület javára. Lesz még új nagyjátszótér, sportpályák és rekortán burkolatú, kivilágított futókör.

Ígérik még, hogy odafigyelnek majd a park megújuló növényállományának „folyamatos és tervszerű ápolására”.

A végleges kert- és tájépítészeti terv a múlt héten indított Liget Park Fórum-sorozat lezárása után állhat össze. A munkálatok várhatóan 2017-ben indulnak el – tették hozzá.

Békét és békát ígér a Liget projekt új miniszteri biztosa

Persányi Miklós a Liget zöld kormánybiztosa nem kérdőjelezi meg a projektet, bár nem mindennel ért egyet, szeptember 21-ére Liget Park Fórumot hív össze.

Original Article