„Megélhetési” magyar betörőduó garázdálkodott Münchenben, majdnem 9 milliónyit loptak össze

A két magyar férfi autóval járta a bajor főváros utcáit, így kereste a megfelelő célpontot. Tavaly október 21-én például csak a Trudering elnevezésű városrészben háromszor törtek be. Mindig ugyanazzal a módszerrel: N. István kiszállt az autóból, és becsöngetett a lakás ajtaján. Ha senki sem nyitott ajtót, akkor az ügyészség szerint csavarhúzóval kinyitották az ajtót, és minden helyiséget átkutattak. Zsebre tették a talált készpénzt, ékszert, laptopokat vittek el.. Összesen 27 000 euró (kb. 8 millió 400 000 Ft) értékben. Mire a lakók hazaérték, már árkon-bokron túl voltak. Az értékes dolgokat a gengszterek ezután Magyarországon tették pénzzé.

Fogtak és vittek mindent, ami nagyobb értékű volt (Képünk illusztráció!) /Fotó: Northfoto

N. István és T. Gergely kedd óta ül a bajor tartományi bíróság előtt a vádlottak padján , és ezeken a bűntetteken kívül még 2013-ban a németországi Erlangenben elkövetett lakásfeltörésekért is felelniük kell. A gyanúsítottak vallomást tettek, de nem mindent vállaltak magukra. Állításuk szerint „megélhetési okok” miatt váltak kőkemény bűnözőkké. N. Istvánnak 60 000 euró azaz 18 600 000 forintnyi tartozása volt, amit az apjától vállalt át. „Minden hónapban 465 000 forintot (kb. 1500 euró) kell befizetnem a banknak”, állította. Hasonlóan „drámai” volt T. Gergely helyzete: új autót vásárolt – és nem tudta fizetni a részleteket.

A tettestársak a börtönben ismerkedtek meg. Amint szabadlábra kerültek, akkor először rendes munka után néztek. Szobafestőként akartak külföldön dolgozni, és így akartak sok pénzt keresni, de csak alkalmi munkát találtak. Egyetlen kiutat láttak szorult helyzetükből: a betörést. „Az én ötletem volt”, vallotta be N. István a büntetőper első napján. Az első betöréseket 2013 júliusának utolsó napjaiban, Ausztriában követték el, végül pedig Münchenben kötöttek ki. Elsősorban arany-ékszerekre, gyűrűkre, órákra, láncokra vadásztak.