Negatív maradt az infláció

A fogyasztói árak júliusban átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Ugyanezen időszak alatt az üzemanyagok ára jelentősen csökkent. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

A cikk a hirdetés után folytatódik 2015 júliusához viszonyítva az élelmiszerekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni. Ezen belül a cukor ára 25,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,7 százalékkal nőtt, a sertéshúsé 14,2, a sajté és a tejé egyaránt 6,2 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,8, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal drágultak.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 13,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

forrás: KSH Júniushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal kisebb lett, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,5 százalékos árcsökkenésének következménye. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt.) A sertéshús 4,0, a cukor 1,7, a párizsi, kolbász 1,5 százalékkal drágult. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az adat kissé alacsonyabb a várakozásokhoz képest. A meglepetést leginkább a szolgáltatások vártnál kisebb árnövekedése okozta. A maginfláció 1,3 százalékos volt, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban – tette hozzá.
Bázishatások és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt az őszi hónapoktól az infláció meghaladhatja az 1 százalékot, év végére pedig elérheti a 2 százalékot is, de a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2018-ig, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását, valamint a nem-konvencionális eszközök alkalmazását. A Takarékbank elemzője idén 0,6 százalékos átlagos inflációra számít. Jövőre az inflációt egyes alapvető élelmiszerek áfa csökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése, így 2017-ben az átlagos infláció 2,1 százalékra emelkedhet szerinte.
Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője azt emelte ki, hogy az adat a konszenzusnál 0,1 százalékponttal alacsonyabb lett, ugyanakkor megegyezett a bank előrejelzésével. Az elemző egész évre átlagosan 0,5 százalék körüli inflációra számít és úgy látja, nem változnak a monetáris politikai kilátások, a második fél évben változatlan maradhat az alapkamat. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatásoké 5,0 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,2 százalékkal drágultak június óta. A háztartási energia ára összességében nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek ára 0,9, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,2 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött.

2016 első hét hónapját összesítve az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.

Szerző: VG OnlineOriginal Article