Még nem dőlt el az idei évjárat

A csabagyöngyével már megkezdődött a szüret, de az évjárat szempontjából még sok múlik a következő hetek időjárásán. „Egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon változatos lesz az idei szüret eredménye az egyes borvidékeken, amelyeket az időjárási viszontagságok merőben eltérően érintettek” – mondta el a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A szőlő összességében jól telelt át, és a tavasszal is ígéretesnek bizonyult, ám április végén a fagy több helyütt komoly károkat okozott. „Elsősorban a soproni borvidéken, valamint Hajós, Izsák és a Balaton környékén volt számottevő veszteség a fagy miatt” – tette hozzá a borász.

A cikk a hirdetés után folytatódik Erre jött a túlzottan csapadékos nyár, amely főleg a Dunántúlt és a Balaton térségét érintette, majd július végén szokatlanul durva viharok voltak. Az utóbbiak, illetve a jégesők szintén szigetszerűen csaptak le. Míg egyes helyeken semmi nem volt, addig Szombathelyen, több helyütt Vas megyében, valamint Veszprém térségében és a Balaton északi partján rendkívüli károkat is tapasztaltak. Különösen súlyos problémákat okozott a jég például Badacsony, valamint Balatonfüred, Csopak térségében, ezenfelül a somlói borvidéken. A legsúlyosabb veszteség minden bizonnyal Lesencetomaj térségét érte.

Villányban bizakodnak

Sem a korai fagy, sem a többi természeti csapás nem érintette a villányi borvidéket, ezért egyelőre minden jel arra mutat, hogy eredményes évet zárnak a borászok. „A termés jónak ígérkezik, sőt kissé túl soknak is. Ennek érdekében terméskorlátozást kell bevezetnünk, vagyis a felesleget le kell vágnunk a tőkékről, hogy a többi jobb minőségű legyen” – mondta el a Világgazdaságnak Bock József. Az ismert borász szerint a tavalyihoz hasonló mennyiséget fognak szüretelni a déli területeken. A minőségről szólva Bock József kijelentette: a villányi szőlőben is benne van a jó bor lehetősége, ám ehhez napos, szélsőségektől mentes időjárás kellene. „Az kedvezne nekünk, ha most egy darabig nem esne több eső” – tette hozzá. Légli Ottó szerint még nem tudni pontosan, hogy országosan mennyi bor terem, mert a legfrissebb becslések ezekben a napokban készülnek. Bár az évjárat minősége még lehet jó, a mennyiség kérdése azért fontos, mert a borászat a közelmúltban nehéz éveket is megélt: a minőségre nem volt panasz, de sok esetben nem lehetett érdemben kiváltani az importot.

Különösen 2012-ben termett kirívóan kevés bor, a szokásoshoz képest csaknem egymillió hektoliternyi volt a kiesés. Tavaly viszont kielégítő évet zárhattak a borászatok, a megközelítőleg 3 millió hektoliter bor mennyiségében és minőségében is jónak volt mondható.

Szerző: VGOriginal Article