Lehúzta a benzinár az inflációt

Három hónapja csökkennek az árak Magyarországon, aminek elsősorban továbbra is az olcsó benzin és gázolaj az oka. Júliusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest a júniusi 0,2 után – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ez nem lepte meg az elemzőket, hiszen a legtöbben arra számítottak, hogy negatív tartományban marad az index, hiszen az üzemanyagokért 13 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint egy évvel korábban. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez a hatás jelentősen, 1,1 százalékponttal mérsékelte a teljes indexet. „A fuvarozási költségeken keresztül a csökkenő üzemanyagár más termékek árára is hatással volt” – mutatott rá a tárca közleménye.

A cikk a hirdetés után folytatódik Egyelőre az egyre erősödő belső keresletnek sincs érdemi árfelhajtó hatása, pedig nem csak az élénkülő fogyasztás emelhetné az árakat, hanem az is, hogy a vállalatoknak növekvő költségekkel néznek szembe, a munkaerőhiány enyhítésére ugyanis jelentős béremeléseket hajtanak végre. Ennek ellenére az élelmiszerekért mindössze 0,2 százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint egy évvel korábban, amit az idényáras élelmiszerek közel hat százalékos drágulása okozott. A sertésáfa csökkentése miatt ugyanakkor 14 százalékkal lett olcsóbb a disznóhús. Júniusban még 17 százalékos áresést láthattunk a sertéshúsnál, vagyis havi alapon már drágulást mért a hivatal. forrás: KSH A cigarettázók most sem jártak jól: a dohányárukért csaknem 4 százalékkal többet kellett fizetni, a szeszes italok ára azonban összességében nem változott egy év alatt. A sör olcsóbb lett, a bor viszont drágult. Az adatokból kiderült, hogy a szolgáltatások 1,3, a ruhák 0,9, a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal többe kerülnek.

A maginfláció – ami kiszűri például az energia- és benzinárakat – sem mutat érdemi árnyomást: a szezonálisan igazított index 1,3 százalékos növekedést mutat a júniusi 1,2 után. Ez lehetővé teszi, hogy a jegybank tartósan alacsonyan tartsa az alapkamatot, hiszen az infláció az előrejelzések szerint még 2018-ban sem fogja elérni a 3 százalékos célját.

Drágult a nyaralás

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal kisebb lett, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 5,5 százalékos árcsökkenésének következménye. A csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatásoké 5 százalékkal. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Suppan Gergely , a TakarékBank közgazdásza szerint augusztusban sem várható áremelkedés. Ősszel azonban bázishatások és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt az infláció meghaladhatja az 1 százalékot, év végére pedig elérheti a 2 százalékot is. Ez azzal is összefügg, hogy a világpiaci olajárak már nem csökkennek, így a benzin ára sem mérséklődhet tovább.

A tavalyi 0,1 százalékos éves áltagos árcsökkenés után idén 0,5 százalék körüli emelkedést prognosztizálnak a szakértők. Az év első hét hónapjában eddig 0,1 százalékkal nőttek az árak. Suppan hangsúlyozta, hogy jövőre az egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése fékezi az inflációt, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése.

Szerző: Hornyák JózsefOriginal Article