A Princz Gábor érdekeltségébe tartozó cég vagyonelemeiért 130 milliót kérnek

Princz Gábornak, a Postabank exvezérének az érdekeltsége, a Te-Art ingatlanaira hirdetett licitet a felszámoló, a Kurátor-Felszámoló Kft. A Káli-medence tájvédelmi körzetben, az Eger-patak völgyében lévő telekhatáros, Kapolcs belterületén lévő ingatlanokért a felszámoló 59 millió forintot kér első nekifutásra. Azért csak ennyit, mert jelzálogjog és végrehajtási jogok is terhelik őket. A tulajdonos a Te-Art Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., amelyben formálisan csak képviselőként van bejegyezve Princz Gábor, a piacon azonban mindig is az ő érdekeltségének tekintették a céget. A Te-Art tavaly december óta felszámolás alatt áll, akkor mondta ki a bíróság a fizetésképtelenségét.

A cikk a hirdetés után folytatódik A kapolcsi ingatlanok – amelyek között vendégház és parkolóként funkcionáló üres telek egyaránt szerepel – még abban az időben kerültek a céghez, amikor a kapolcsi Művészetek Völgye fesztivál szervezésében közreműködött. Ezeken kívül más, a Te-Art portfóliójába tartozó ingatlanokat is hirdet a felszámoló: a Balatontól délre fekvő Nikla belterületén öt, egyenként csaknem egyhektáros telket kínál eladásra összesen 21 millió forintért. A legértékesebb darab pedig a Tihany belterületén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található, kétszintes nyaraló, amely 50 milliós irányáron szerepel a felhívásban.

Az utolsó fellelhető, 2014-es mérleg alapján a hitelezők vérmes reményeket nem táplálhattak, a Te-Art saját vagyona ugyanis 380 millió forint volt, ehhez képest 620 millió forint rövid lejáratú kötelezettség terhelte. A Princz-cég érdekelt még két további társaságban, amelyek ugyancsak felszámolás alá kerültek már. A 2007-ben létrehozott Országpark Kft. arra vállalkozott, hogy látványpark, kültéri makett formájában mutassa be Magyarországot, és már 2014 októbere óta felszámolás alatt áll. A Te-Art 2009–2010-ben a szentgotthárdi Gotth’Art szállodában szerzett érdekeltséget, miután bevásárolt a Rufinus B Kft.-be. Utóbbi tavaly szeptemberben dőlt be. A négycsillagos szentgotthárdi hotel felépítéséhez mintegy négymilliárd forint hitellel járult hozzá az állami Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a projekttel azonban nem sikerült kasszát robbantani. A szállodaprojekt körül bábáskodó Princz-cégek sorra bebuktak, az említetteken kívül az üzemeltető West Union Invest Kft. és az Unioninvest Kft. is. Maga a Gott’hart hotel egyébként a nagyhitelező állami banknál landolt, a Magyar Fejlesztési Bank Ingatlanfejlesztő Zrt. honlapja szerint 2015 júliusában vette meg a felszámolótól a 148 szobás létesítményt.

Szerző: V. F. I.Original Article