A fideszesek és a leszakadó térségekben élők szavaznának nemmel

A felnőtt lakosság 37 százaléka mondja azt a Tárki kutatása szerint, hogy biztosan voksol, és nemmel szavaz majd az októberi népszavazáson – írta meg a Népszabadság.

A cikk a hirdetés után folytatódik A felmérés szerint a felnőtt lakosság 43 százaléka gondolja most, hogy biztosan, további 27 százaléka pedig azt, hogy valószínűleg részt fog venni a népszavazáson. A többiek valószínűleg (9 százalék) vagy biztosan (14 százalék) nem mennek el szavazni, illetve nem tudják, hogy elmennek-e (7 százalék).

Ha elmennek szavazni, akkor 71 százalékuk nemmel, 13 százalékuk igennel, 16 százalékuk pedig nem tudja, vagy nem akarja megmondani, hogy miként szavazna

A társadalomtudomány eszköztára nem alkalmas rá, hogy megjósolja, milyen lesz a részvétel – vezette fel a Tárki-Omnibusz reprezentatív felmérésének eredményét Sik Endre szociológus, a Tárki vezető kutatója. Mint mondta, az eredméyek értékelésénél figyelembe kell venni azt is: az adatfelvétel a nizzai terror másnapján, tehát felfokozott politikai hangulatban kezdődött.

Sik Endre elmondta, hogy a népszavazásra hívó szóra a társadalom két eltérő csoportja látszik vevőnek: a kormánypárti, állam felé elkötelezett, jó anyagi helyzetet váró EU-szkeptikusok, illetve az államra ráutaltak, akik az ország lemaradó régióiban hónapról hónapra élnek.

Szerző: NépszabadságOriginal Article