Rióban is legyetek aranyosak! London magyar olimpiai bajnokai közül ők az esélyesek

Nehezíti a helyzetet, hogy londoni hősök közül a lólengést megnyerő tornász Berki Krisztián (31), valamint az 1000 méteren diadalmaskodó Dombi Rudolf (29), Kökény Roland (40) kajakpáros már nincs ott a mezőnyben, a címvédő női négyesből pedig Kovács Katalin (40) hiányzik. Ráadásul egy kanadai szakportál esélylatolgatása szerint ugyan hat aranyat szerezhetünk, de csak a női K4-es tudja majd megvédeni a címét.

Azonban az számtalanszor bebizonyosodott, hogy az olimpiákon nem minden szokott a papírforma szerint alakulni. Kiváló sportolóink, akik 2012-ben már a csúcsra jutottak, pedig azzal a szándékkal utaznak Brazíliába, hogy újra megdicsőüljenek.

„Biztos vagyok benne, hogy Rióban minden szempontból magas szinten fogjuk képviselni az országot” – mondta Borkai Zsolt (50), a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Megmutatjuk, hogy a magyar sport erős, vannak sikeres bajnokaink, és Magyarország méltó házigazdája lenne a 2024-es olimpiának.”

Gyurta Dániel (27)

Férfi 200 mell /Fotó: MTI-Czeglédi Zsolt

Megkoronázta addigi pályafutását a 200 méteres mellúszás egyeduralkodója, aki világcsúccsal diadalmaskodott az angol fővárosban. Előtte és utána sem lehetett évekig letaszítani a trónról. Tavaly a világbajnokságon harmadik lett, idén kihagyta a kontinensviadalt. Úgy tűnik, altatja az ellenfeleket.

„2:07 perc alatti időeredmény kell a győzelemhez az olimpián. Két-három ember képes lehet erre, azért dolgozom mindennap, hogy nekem is menjen” – nyilatkozta Gyurta.

Női kajak négyes

Női kajak négyes /Fotó: MTI-Kollányi Péter

Kozák Danuta Szabó Gabriellával (29) és Fazekas-Zur Krisztinával (35) már Londonban is győzött, most Kovács Katalin (40) helyett Csipes Tamara (26) ül a hajóba, ebben az összetételben akar a női kajak négyes címet védeni.

Már Londonban is győztek.

„Az elmúlt években három jó hajó volt a mezőnyben, rajtunk kívül a fehéroroszoké és a németeké. Előbbiek tavaly meg is csíptek minket egy versenyen. Tisztában vagyunk azzal, hogy az arany az elvárás, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük olimpiai bajnoki címünket” – fogadkozott Fazekas-Zur.

Kozák Danuta (29)

Kozák Danuta /Fotó: MTI-Kollányi Péter

A kajakkirálynő a magyar küldöttség legeredményesebb tagja volt négy esztendeje, hiszen a csapatsiker mellett egyesben is a csúcsra jutott 500 méteren.

Danuta a küldöttség legeredményesebb tagja. /Fotó: MTI

„Rióban nagyon szeretnék minél jobb eredményt elérni. Ha úgy szállok ki a hajóból a futamok után, hogy mindent megtettem a sikerért, és kihoztam magamból a maximumot, elégedett leszek” – jegyezte meg Kozák.

Risztov Éva (30)

Risztov Éva /Fotó: MTI- Illyés Tibor

Mesébe illő történet volt, ahogyan a hosszútávúszó megnyerte az olimpiát, azután, hogy korábban felhagyott az aktív sportolással.

Korábban felhagyott az aktív sportolással. /Fotó: MTI-Kovács Anikó

– „Bármilyen eredményt érek el, biztosan nem lesz olyan katarzis, mint négy éve, amikor szinte a semmiből tértem vissza a csúcsra. Most elsősorban magamnak akarok megfelelni az olimpián, ezt nem tudom helyezésben meghatározni, a lényeg, hogy elégedetten szálljak ki a vízből” – közölte Risztov.

Szilágyi Áron (26)

Szilágyi Áron /Fotó: MTI-Kovács Tamás

A kardvívó indította el a londoni „aranyesőt”, a viadal második napján ellenállhatatlan volt a páston, megszerezte az ötkarikás bajnoki címet. Ezzel megadta a jó alaphangot is a magyar csapatnak.

A kardvívó indította el a londoni aranyesőt. /Fotó: MTI-Kovács Tamás

„Remekül állok a felkészülésben. Úgy érzem, az edzőváltás is segített. Természetesen a legjobban szeretnék szerepelni Rióban, ugyanakkor tudom, erősek a riválisok. Mindent megteszek a címvédésért” – bizakodott Szilágyi.

Pars Krisztián (34)

Pars Krisztián /Fotó: MTI-Czeglédi Zsolt

A kalapácsvetés uralkodója volt 2012 környékén, de a tavasszal átesett egy izomműtéten, s azóta messze van a csúcsformájától. A múlt héten csaknem kilenc méterrel maradt el olimpiai eredményétől.

Tavasszal átesett egy izomműtéten. /Fotó: MTI-Kollányi Péter

„Nagyon nehéz lesz a következő időszak az olim­piáig. Valami nem stimmel, pedig orvostól orvosig járok, és mindenki azt mondja, minden rendben van” – kesergett Pars.

Hat sikert jósolnak

Az olimpiai éremesélyek latolgatásával foglalkozó cbc.ca portál elemzése szerint a magyar csapat 6 arany-,

3 ezüst- és 10 bronzérmet szerezhet Rióban. A bajnoki cím megszerzésére az úszó Hosszú Katinkát (27) három számban (400 és 200 m vegyesen és 200 m háton) és Cseh Lászlót (30) 200 m pillangón, a női kajaknégyest 500 méteren, valamint Mike Róbert (32), Vasbányai Henrik (25) kenupárost 1000 méteren tartja favoritnak az internetes oldal.