Egyre több diák dolgozik

Egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért egyre több egyetemi hallgató dolgozik. Ezt a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) főtitkára mondta az M1 aktuális csatorna műsorában. Simon Balázs közölte, hogy míg a 2008-as válság idején az egyetemisták egyötöde sem dolgozott, most majdnem ötven százalékuk munkába áll.

Ennek oka, hogy a cégek igénye megnőtt, különösen nyáron, amikor szabadságra mennek alkalmazottaik – tette hozzá. Jelenleg országosan 138 ezren vállalnak munkát iskolaszövetkezeten keresztül, a diákok évente több mint 20 millió órát dolgoznak.

Simon Balázs megjegyezte, hogy bizonyos területeken, így például az idegenforgalomban (strandok üzemeltetése, fesztiválok szervezése) akár a húsz-harminc százalékot is elérheti a diákmunkások aránya, a kereskedelemben és az iparban azonban nem jellemző ilyen magas érték.

A tanulók a gazdaság minden szegmensében megjelennek, de elsősorban alacsonyabb végzettséget igénylő, betanított munkát bíznak rájuk. A diákok javadalmazása idén intenzíven felfelé mozdult el. Míg korábban az iskolaszövetkezetek nem tudtak minimálbér fölötti összegeket kínálni a diákoknak, Budapest környékén már kizárólag annál magasabb jövedelmet kapnak – tette hozzá.