Lecsapnak a viharok, marad a hőség – narancs riasztás 15 megyében

Az egész országra kiadták a figyelmeztetést a ma várható nagy viharok miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a teljes Dél- és Közép-Dunántúlra, Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Nógrád és Zala megyére másodfokú, narancs figyelmeztetést adott ki: ezeken a területeken jönnek a nagyobb zivatarok ma, amelyeket közepes kockázattal nagyobb károkat okozó szél vagy jégeső kísérhet. Az ország többi részén elsőfokú a figyelmeztetés.

A cikk a hirdetés után folytatódik A viharokat a legtöbb helyen nagy felhőszakadás is kíséri: ahol a zivatarok miatt narancs figyelmeztetés van életben, ott a felhőszakadások miatt is – ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet le. Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében elsőfokú az esők miatti figyelmeztetés, ott 25-30 milliméternél több eső hullhat le rövid idő leforgása alatt.

Eközben a riasztás életben maradt a hőségriasztás is, elsősorban az ország keleti felén lesz rossz ilyen szempontból a helyzet. Budapesten és Pest megyében, valamint a teljes Alföldön narancs színű a figyelmeztetés, ez 27 fok feletti napi középhőmérsékletet jelent. Észak-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, továbbá Fejér és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú a hőségriasztás, ott 25 fok felett lesz a napi középhőmérséklet.

Holnap sem lesz sokkal jobb a helyzet: aznapra is viharriasztást adtak ki az egész országra. A legnagyobb viharok ekkor már Kelet-Magyarországon lesznek, az Alföldön, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében másodfokú, mindenhol máshol elsőfokú a figyelmeztetés a zivatarok és a felhőszakadások miatt is. Holnap ráadásul nagy szelekre is fel kell készülni, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében várhatóak óránkénti 70 kilométeresnél is erősebb széllökések.

Szerző: VG OnlineOriginal Article