Latin-Amerika hozta a legtöbbet

Az idén év eleje óta legjobban teljesítő alap, az Aberdeen Latin-Amerika Részvény alapok alapja 28,26 százalékos hozamot ért el, ennek a befektetésnek 93 százaléka a szintén aberdeenes Global Latin American Equity Z2 alapba fekteti tovább az ügyfél pénzét május 31-i havi jelentése szerint. A Z2 a Morningstar adatai szerint főleg pénzintézetek (30 százalékban) és nem ciklikus fogyasztási szektorral foglalkozó vállalatok részvényeit (25 százalékban) vásárolja, legnagyobb, 7,7 százalékos értékpapír-kitettsége a Banco Bradesco nevű brazil pénzintézetben van. A bank részvényeinek árfolyama egyébként év eleje óta több mint 53 százalékot emelkedett.

A cikk a hirdetés után folytatódik A második legjobb alap, az Aegon Russia zlotys sorozata 20,66 százalékos emelkedésnél tart eddig év eleje óta, az egyetlen elérhető forintos sorozathoz tartozó havi jelentés alapján az öt legnagyobb pozícióját az alap a Sberbankban, a Gazpromban, a Rosznyeftyben, a Lukoilban és a Novatekben tartja. Ezek közül az első két szereplő papírjaiban 10 százaléknál nagyobb kitettsége van az alapnak, a Sberbankot kivéve az összes vállalat energiaipari tevékenységet végez. A pénzintézet részvényei egyébként a legtöbb kifejezetten jól teljesítő, Magyarországon kezelt részvényalapjaiban megtalálhatók, év eleje óta több mint 40 százalékot emelkedett a bank értékpapírjának árfolyama.

Az OTP Orosz Részvényalap forintos és eurós sorozata év eleje óta 20,14 és 18,88 százalékot emelkedett, az alap tavaly év végi éves jelentése alapján vagyonának 13,31 százalékát tartotta a Sberbank részvényében, ezt követte az orosz Magnit kereskedelmi lánc és a Lukoil 8,51 százalékos és 6,97 százalékos kitettséggel.

A BF Money EMEA Részvény forintos sorozata 18,63 százalékos hozammal gazdagította idén eddig befektetőit, tavaly év végi éves jelentése alapján a dél-afrikai médiacég, a Naspers volt az alap legnagyobb pozíciója, vagyonának 10,5 százalékát ebben tartotta, ezt követte a Sberbank részvénye és a Société Générale kötelékébe tartozó Lyxor alapkezelő török és dél-afrikai ETF-je.

A Generali Amazonas Latin-Amerikában befektető részvényalap legnagyobb kitettsége, 16,16 százaléka magyar diszkont-kincstárjegyekben volt tavaly év végén, ezt követi 13,45 százalékkal a BlackRock alapkezelő iShares S&P Latin America 40 ETF-je, majd a Fidelity Latin America Fundja, 6,95 százalékkal. Az alap legnagyobb közvetlen részvénypozíciója az América Móvil mexikói telekommunikációs cégben volt, vagyonának 6,53 százalékát ebben tartotta.

Bisnode

Normbenz Magyarország Kft. – az elmúlt évek árbevétele

Szerző: Huszák Dániel, PortfolioOriginal Article