Kivándorlás: egyre súlyosabb a helyzet, fogy az itthoni munkás

„Ne legyenek illúzióink, a Nobel-díjasok zöme 2036-ban is az Egyesült Államokba tart majd, és ott fog dolgozni. A mi feladatunk most a gazdaságot működtető derékhad előteremtése és az, hogy a leszakadó rétegek ne termelődjenek újra" – mondta a Népszabadságnak Lakatos Péter , a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, a VIDEOTON HOLDING ZRt. vezérigazgatója nem sokkal azután, hogy az érdekvédelmi szervezet a minap közzétette az egyre súlyosabb munkaerőhiány okaival foglalkozó anyagát és a megoldásra tett javaslatait.

A cikk a hirdetés után folytatódik Lakatos szerint a mostani problémák sokkal súlyosabbak, mint a válság előtt voltak – részben a megélénkült kivándorlási kedv, részben a demográfiai folyamatok következtében. A nyilvántartott álláskeresők létszáma 307 ezer fő, a közfoglalkoztatottaké pedig több mint 220 ezer – azaz lenne honnan pótolni a hiányzó embereket.

„A magyar gazdaságban korántsem általános a munkaerőhiány, az inkább egy-egy területet érint súlyosan. Ilyen az autóipar és a kereskedelem, az utóbbiban folyamatosan romlottak a dolgozók munkafeltételei – elég csak a minimálbér közeli fizetésekre, az éjszakai műszakra, a vasárnapi zárva tartás elrendelésére, majd a nyitva tartás visszaállítására gondolni, vagy éppen a 2011-ben bevezetett egykulcsos adó hatására, ami miatt az alacsony keresetűek anyagi helyzete relatíve rosszabb lett, mint a magasabbaké. A kereskedelmi tapasztalat viszont némi nyelvtudással külföldön is jól használható, úgyhogy sokan elmentek ebből az ágazatból" – mondta a lapnak Hárs Ágnes , a Kopint-Tárki vezető kutatója, akinek szakterülete a munkagazdaságtan és a migráció.

Bisnode

VIDEOTON HOLDING ZRt. – az elmúlt évek árbevétele

Szerző: Nol.huOriginal Article