Beéri az állampapír az alapokat

Fordulat küszöbén áll a háztartások értékpapírszámláinak állománya. Hamarosan a lekörözhetik ugyanis az állampapírok a befektetési alapokat a legkedveltebb értékpapírok versenyében. Május végén rekordmennyiségű, 8062,1 milliárd forintnyi értékpapír volt a háztartásoknál, ennek a 92,5 százaléka vagy befektetési jegy, vagy állampapír volt.

A cikk a hirdetés után folytatódik A kisbefektetők az idén öt hónap alatt 512 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek állampapírokba a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, május végén így már 3667,5 milliárd forintnyi volt a számlájukon. Májusban csaknem 100 milliárd forinttal nőtt a háztartások állampapír-állománya, és ha a növekedés júniusban is hasonló ütemben folytatódott, mostanra már lassan beéri az állampapír az alapokat. Ami nem annyira jó hír az államnak, hogy a kisbefektetők csak a rövid lejáratú papírokat veszik, májusban 135 milliárd forintnyi éven belül lejáró kincstárjegyet jegyeztek, a többéves futamidejű kötvényekből viszont tízmilliárd forintnyit értékesítettek.

Befektetési alapokban 3785,9 milliárd forintjuk volt a kisbefektetőknek, akik májusban több mint 16 milliárd forintot vontak ki az alapokból. A legnagyobb mértékben a mostanában már jóformán semmit sem kamatozó pénzpiaci alapok állománya esett. Az ingatlanalapok viszont egyre népszerűbbek, a jegybank adatai szerint május végén 453,9 milliárd forintot tartott ilyenekben a lakosság.

A többi értékpapírtípusból viszonylag keveset tartanak a kisbefektetők. A háztartások részvényállománya 310 milliárd forint körül stagnál. Májusban azonban a kisbefektetők már nem eladók, hanem vevők voltak a részvénypiacon, 13 milliárd forintnyi friss pénzt vittek a tőzsdére, ezt a pénzt szinte kizárólag bankpapírokba – vélhetően főleg OTP-részvénybe – fektették. Nyerni viszont nem nyertek a papírokon, sőt májusban csaknem 12 milliárd forintot buktak a tőzsdén, ennek a nagyobb hányadát a bankrészvényeken.

Banki kötvényekből már csupán 260 milliárd, egyéb szektorok kötvényeiből pedig mindössze 24 milliárd forintnyi van kint a lakosságnál. Több mint egy évvel a csőd után, most májusban tűntek el a háztartási értékpapír-nyilvántartásokból a Quaestor-kötvények, erre utal, hogy az egyéb pénzügyi vállalatok által kibocsátott hitelpapírok mennyisége a kisbefektetőknél a korábbi 28,2 milliárdról 550 millió forintra zuhant.

Szerző: H. B.Original Article