Rohamosan fogy a magyar

Elérte az 510,1 millió főt az Európai Unió népessége, míg tavaly ez a szám 508,3 millió volt – derült ki az Eurostat kutatásából. 2015-ben 5,1 millióan születtek, miközben 5,2 millió ember halt meg. Az EU történetében először fordult elő, hogy negatív volt a természetes népességváltozás.

A cikk a hirdetés után folytatódik

"Az elmúlt évtizedek termékenység-csökkenésének, valamint a migráció erősödésének eredményeként a természetes szaporodás népességet növelő hatása folyamatosan csökkent" – írta elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal, amelyet a július 11-ei népesedési világnap alkalmából állítottak össze.

A legnépesebb ország továbbra is Németország, a maga 82,2 millió lakosával. Második helyen Franciaország (66,7 millió), harmadik helyen Nagy-Britannia (65,3 millió), negyedik helyen Olaszország áll, a maga 60,7 millió lakosával. Ebben a négy országban él az unió lakosságának fele.

2080-ra Magyarország népességét 12 százalékos csökkenés mellett 8,7 millió főre prognosztizálták Fotó: KSH

Magyarország népességnagysága az EU 1,9 százalékát teszi ki. Míg 2015-ben 9,85 millió lakost regisztráltak hazánkban, addig ez a szám idén 9,83 millióra csökkent. 2080-ra Magyarország népességét 12 százalékos csökkenés mellett 8,7 millió főre prognosztizálták.

A gyermekvállalási kedv is csökkenést mutat: az Eurostat adatai alapján Magyarországon 4 százalékkal kevesebb gyermek született 2015-ben, mint 2014-ben. Hasonlóan negatív eredményeket produkált Bulgária, Horvátország és Litvánia is.

Összességében a népesség száma tizenhét tagállamban nőtt, míg tizenegyben csökkent. Luxemburgban és Ausztriában tombolt a gyermekvállalási kedv. Őket követik a német és a máltai lakosok. Az északi országok most is a lista elején állnak, a svéd és a dán párok is szívesen vállaltak gyereket a tavalyi évben.

Szerző: T. D.Original Article