Kötelező biztosítás drágíthatja az építést

Szeptembertől várhatóan az építészeknek és a kivitelezőknek is kötelező felelősségbiztosítást kell majd kötniük a 300 négyzetméter alatti lakóépületek építésénél – legalábbis az építési törvény júniusi módosítása előírja a kormánynak, hogy dolgozza ki ennek a szabályozását, és információink szerint már el is kezdődött a jogalkotási munka.

A cikk a hirdetés után folytatódik A lépés hátterében az áll, hogy a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok körében januártól nem kell építési engedélyt kérni, csak bejelentési kötelezettséget kell teljesíteni. Mivel ezzel az építésügyi hatóságot lényegében kivonták a rendszerből, az egyszerű bejelentés bevezetése jelentősen átrendezi az építési tevékenységgel kapcsolatos felelősségi rendszert, és megnöveli az építészeti műszaki tervező és a kivitelező felelősségét.

Éppen ezért az említett törvénymódosítás indoklása szerint „a szakmai garanciák megtartása, valamint a tervezői és a kivitelezői felelősség tényleges érvényesülése érdekében” kormályrendeletben kell előírni a kötelező felelősségbiztosítást. „Egy Nyugat-Európában már régóta természetesnek számító intézményről van szó, amelynek hasznosságában senki sem kételkedik – mondta a Világgazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Az érdekvédelmi vezető ugyanakkor arra számít, hogy lesznek problémák és feszültségek a bevezetés során, mivel a hazai mikro- és kisvállalkozások által dominált piacon a projektek 60 százalékánál még írásos szerződés sincsen. Koji László szerint kérdéses, hogy a csupán 3-4 százalékos jövedelmezőséget elérő építési vállalkozások be tudják-e építeni áraikba a kötelező biztosítás díját, amely az ÉVOSZ becslése szerint egy 100 milliós ingatlannál havi 50 ezer forint körül alakulhat.

Az ÉVOSZ szakértői véleményt készített a témában, amelyben többek között azt javasolja, hogy a tervező és a kivitelező külön-külön rendelkezzen felelősségbiztosítással, mivel mindketten csak a saját tevékenységi körükben tudnak felelősséget vállalni, és eltérő időben is lépnek be a lakóingatlan megvalósítási folyamatába. A szervezet szerint a kivitelezői körben a fővállalkozó (generálkivitelező) számára legyen kötelező a felelősségbiztosítás. Ott, ahol házilagos („kalákás”) kivitelezést választ a tulajdonos, a felelősséget is neki kelljen vállalnia, illetve ő gondoskodjon a harmadik fél részére okozott károk rendezéséről. Azt is szeretnék elérni, hogy projektbiztosítással vagy éves kereten belül egyaránt lehetséges legyen és szabad legyen a biztosítóválasztás.

Szerző: M. E.Original Article