Brexit – Ügyvéd segít a briteknek az EU-ban maradni

A társaság – amelynek ügyfélkörébe sok más híresség mellett Diana hercegné, Károly trónörökös néhai felesége, is beletartozott – a Downing Streetnek küldött átiratában közölte: a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás a brit állampolgárok véleményének kikérését szolgálta. Jóllehet a többség kifejezésre juttatta azon kívánságát, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból, a döntés a kilépési folyamat elindításáról, vagyis a Lisszaboni Szerződés vonatkozó 50. cikkelyének aktiválásáról a brit alkotmányos berendezkedés alapján a parlament hatáskörébe tartozik – áll az ügyvédi iroda részletes állásfoglalásában.

A britek az EU-tól való elszakadás mellett döntöttek / Fotó: MTI

A Mishcon de Reya közölte: megbízói nevében már a múlt héten megkereste a brit kormány jogi képviselőit, biztosítékokat kérve arra, hogy a kormány érvényt szerez az Egyesült Királyság alkotmányos rendjének, és a parlament szuverenitásának védelmét szem előtt tartva jár el az 50. cikkely aktiválásának ügyében.

A cég szerint ha nem érvényesül a parlamenti jóváhagyásra alapuló megfelelő alkotmányos eljárás, akkor törvénysértő lenne a kormány részéről a hivatalos értesítés kiküldése arról, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Ebben az esetben a kilépési értesítés jogilag megtámadható lenne – hangsúlyozzák a Mishcon de Reya szakértői.

David Cameron 6 év után lemondott miniszterelnöki tisztségéről, miután a britek a Brexit mellett döntöttek / Fotó: Northfoto

A cég szerint a népszavazás eredményéhez nem fér kétség, ám a referendum önmagában nem bír kötelező jogi erővel. A parlament akkor teljesíti demokratikus kötelességét, ha a népszavazás eredménye mellett "más tényezőket is" figyelembe vesz végső döntésének meghozatalához – fogalmaz a jogi iroda állásfoglalása.

Hasonló véleményeknek más jogi szakértők is hangot adtak. Az egyik legtekintélyesebb brit alkotmányjogász, Geoffrey Robertson professzor a The Times című konzervatív brit napilapnak kijelentette: mindenki azt gondolja, hogy a Brexit – vagyis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból – eldöntött tény, "pedig nem az".

A brit demokrácia alapköve ugyanis a parlament szuverenitása, és a parlamentnek érvénytelenítenie kellene a brit EU-tagságot rögzítő törvényt, mielőtt Nagy-Britannia kiléphetne az Európai Unióból.

A brit népszavazás után a forint is hatalmasat gyengült / Fotó: Portfolio

Robertson szerint az erről szóló alsóházi szavazáson a képviselőknek jogukban áll majd saját lelkiismeretüknek megfelelően voksolni, és sokan dönthetnek akár úgy is, hogy a Brexit nem jó Nagy-Britanniának, ezért nemmel is szavazhatnak.

Vernon Bogdanor, a King's College London egyetem oktatója, a brit politikatudomány és alkotmányjog egyik legtekintélyesebb professzora arra mutatott rá nemrégiben közzétett helyzetértékelésében, hogy az alsóházi képviselőknek a brit parlamentarizmus hosszú történelmében példátlan módon olyasmit kellene törvénybe iktatniuk, amivel nagy többségük nem ért egyet. A képviselők kétharmada ugyanis EU-párti, és elveti Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.