melegfelvonulas-ukrajnaban-e1467617343101

A kanadai miniszter részt vett a torontói melegfelvonuláson

Történelmet írt Justin Trudeau. Ő az első hivatalban lévő kanadai kormányfő, aki részt vett a torontói melegfelvonuláson.

A miniszterelnök a délkelet-kanadai nagyvárosban egy szivárványszínű zászlót lengetve vonult utcára.

A 44 éves, házas, három gyerekes Trudeau rózsaszín ingben és fehér farmerben vonult végig a több tízezer résztvevővel együtt.

Justin Trudeau makes historic Pride march in Toronto https://t.co/p06wOiErdr #pride2016 pic.twitter.com/ouU4m4V3z0

— Mashable (@mashable) 2016. július 4.

Ott volt a kanadai pénzügyminiszter is Bill Morneau, a torontói polgármester John Tory, és Kathleen Wynne, Ontario tartomány első bevallottan leszbikus kormányfője.

A felvonuláson egyperces csenddel emlékeztek meg a három héttel ezelőtt egy orlandói melegbárban végrehajtott mészárlás 49 áldozatáról.

Ki kell nyitnunk a szánkat, ha intoleranciát és diszkriminációt látunk

– mondta Trudeau Toronto belvárosában, a felvonulás elején. Szerinte “nem kellene nagy dolognak lennie annak”, hogy egy kormányfő is jelen van egy ilyen parádén, “mostantól kezdve pedig nem is lesz nagy dolog”.

A Liberális Párt élén álló kanadai kormányfő szerint az LGBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjai ugyan már jelentős előrelépéseket tettek jogaik védelme terén, de sok még a feladat. Trudeau elmondta azt is, átgondolják, hogy a személyazonosító okiratokban a nem meghatározásakor a férfi és nő mellett feltüntetik a “semleges” opciót is.