Pá-pá, páneurópai tőzsde?

Nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna, a Brexit egyenes következménye ugyanis, hogy Frankfurt lesz Európa pénzügyi központja – ezt Michael Fuchs, Angela Merkel német kancellár kereszténydemokrata (CDU) párttársa mondta ki aláhúzva azt, hogy át kell értékelni az év elején „egyenlők egyezségeként” meghirdetett tőzsdefúziót. Az erőviszonyok ugyanis a frankfurti tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse (DB) irányába tolódnak el, a London Stock Exchange kárára.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az Európai tőzsdét nem irányíthatják Európán kívülről – utalt vissza a fúziós megállapodásra a képviselő, aki szerint ezután London központ helyett legfeljebb fióktelep lehet. A DB egyikneve mellőzését kérő nagybefektetője a Financial Timesnak azt mondta, hogy elkerülhetetlen a szerződés Frankfurtnak kedvező újratárgyalása, a fúziónak adott eddigi 50 százalékos esély ugyanis drasztikusan romlott.

Ezt jelzik a számok is: amíg a brit kilépés után az LSE árfolyama 8,5 százalékot zuhant, a Deutsche Börséé 5,1 százalékkal emelkedett. Elemzők arra is rámutattak, hogy a font 10 százalékos azonnali gyengülése miatta a londoniak üzleti számai is ennyivel rosszabbak lettek, ami nyilván kihat majd az erőviszonyokra is. A DB-nél nem nyilatkoztak elhamarkodottan, szerintük a fúzió egyelőre nincs veszélyben, de jelezték: számos új akadály merült fel, amelyekről tárgyalásokat kell majd folytatniuk a brit féllel. Az eredeti egyezség szerint a britek és a németek közötti tulajdonosi megoszlás 45,6-54,4 százalék arányú lett volna.

Az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy az euró alapú elszámolások helyszíne semmiképp sem lehet egy Európai Unión kívüli országban, az erőviszonyokat ez is boríthatja. Minden bizonnyal erősebb adu van az EKB kezében, mint amilyent Carsten Kengeter, a DB vezérigazgatója fel tud mutatni, ő ugyanis a kollégáinak írt friss feljegyzésében nem tartotta a fúziót meghiúsító tényezőnek, ha a közös cég székhelyének Londont jelölnék meg – ahogy az eredetileg is szerepel az iratokban. A felügyelet illetékességi kérdése is komoly, bár kezelhető problémát fog jelenteni. Az alapállás azonban egyelőre az, hogy mindkét fél határozottan elkötelezte magát a fúzió mellett – amint azt Kengeter és az LSE-t irányító Xavier Rolet is megerősítette. Ahogy azt februárban tették. Akkor azt nyilatkozták, hogy a körvonalazódó európai szupertőzsde létjogosultságát még a Brexit sem kérdőjelezheti meg, a nemek túlsúlyba kerülése csak azt eredményezné, hogy mindkét börze veszítene forgalmából.

Szerző: Kriván BenceOriginal Article