Változhat a vezetékadó

Az eddiginél igazságosabb közműadó-számítási módot vinne az ősszel a kormány elé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az MTI-vel ismertetett javaslata szerint a kalkuláció alapja nem a víz-, csatorna-, áram- vagy gázvezeték hossza lenne, mint eddig, hanem az ellátott település lakosainak száma. „Sem a meglévő, sem a tervezett módszernek nincs köze a közgazdaságtan alapjaihoz. Egy adónemnek alapvetően a nyereséghez kell kötődnie” – mondta a Világgazdaságnak egy közműadót fizető társaság neve elhallgatását kérő illetékese. Egy lehetséges hibára máris rámutatott: megeshet, hogy egy kis lélekszámú településen egy nagy, sok közműszolgáltatást igénybe vevő vállalat működik. Az azt ellátó, nagy bevételű szolgáltatókat az új rendszer indokolatlanul hozná jobb helyzetbe.

A cikk a hirdetés után folytatódik Egy másik, szintén érintett társaság aggályai a nyitott kérdésekre vonatkoznak. Hogyan oszlana meg például a tarifa egy olyan vezeték településeket összekötő szakaszain, amelyen egymás után fekvő, több községet vagy várost látnak el? Egy további elosztócég azt közölte lapunkkal, hogy számára kedvező lenne a vezetékhossz helyett a rácsatlakozott ügyfelek alapján történő adóztatás.

Viszont a víziközműszakma számára már a 24. óra után kerülne sor a MEKH által javasolt változtatásra a terület cégeit tömörítő Mavíz szerint. „A lakosok száma szerinti adófizetés kétségtelenül igazságosabb lenne a mostaninál, de a részletek még nem ismertek. Nem tudni például, hogy a lakosok tényleges számát, lakosegyenértéket vagy a bekötések számát vennék figyelembe a számításnál” – válaszolt a Világgazdaságnak Nagy Edit, a Mavíz főtitkára. A nagyobb lakosú településeken nagyobb a társaságok bevétele, a szolgáltatások fenntartása pedig fajlagosan olcsóbb számukra, így az adóteher is könnyebben elviselhető. A víziközműszakma azonban ezen már túl van. „A terület cégei mostanra olyan helyzetbe kerültek, hogy már a nagyobb városokban működők sem tudják elviselni a közműadót. Számunkra már csak az adónem teljes eltörlése lehet elfogadható” – jelentette ki Nagy Edit.

A hazai víziközmű-szolgáltatásokat átvilágító KPMG már tavaly rámutatott egyebek között arra – de hiába –, hogy a szakma számára a vezetékhossz alapján számított adó sokkal kevésbé elviselhető, mint a nála jóval nagyobb árbevételű más, vezetékes ágazatok cégeinek. A Mavíz azóta a Századvéggel is átvilágíttatta a hazai víziközmű-szolgáltatást. A kormányközeli kutatócég is talált módosítanivalót a szakma szabályozási környezetén, de javaslatai csak az ősszel kerülhetnek a döntéshozók elé. Ugyanakkor a MEKH illetékese éppen azt hangsúlyozta a fenti bejelentése kapcsán, hogy a hivatal „figyelemmel kíséri a víziközmű-szolgáltatók működését”.Közműadóból az idei és jövő évi költségvetés is 52,2 milliárd forint bevétellel számol. Ezen a hivatal szerint nem változtatna a közműadó esetleg újfajta számítása.

Szerző: B. H. L.Original Article