Pályaudvaron is munkatársakat toroboz a MÁV

Komoly gondban lehet a Magyar Állami Vasúttársaság (MÁV) – írja a Nol.hu. Legalább fél éve már, hogy vonatokon a hangosbemondó is arra buzdítja az utasokat, csatlakozzanak a céghez. A hangosbemondó az elmúlt hetekben, hónapokban a menetrendi információk közé beékelve sorolta, milyen sok munkakörbe keres dolgozókat a tömegközlekedési cég.

A cikk szerint a MÁV keres többek között Flirt-motorvonat-vezető gyakornokot, vezető jegyvizsgálót, mozdonyvezető gyakornokot, járműszerelőt, telepi rendezőt, váltókezelőt, forgalmi szolgálattevőt, felsővezeték-szerelőt, pályamunkást, kocsirendezőt, biztonsági őrt, villamosmérnököt, beszerzési munkatársat, számviteli szakelőadót. Főként az anyavállalat, a MÁV Zrt. által hirdetett pozícióra az ország több pontján is keresnek embereket.

A cikk a hirdetés után folytatódik Tavaly év végén durván 300 üres álláshely volt a MÁV-csoport tagjainál a lap tudomása szerint -38 ezren dolgoznak a cégeknél- ami kritikus, az a mozdonyvezetői pozíciók, fél éve 150 embert kerestek ilyen posztra.

A lap a helyszínen több mostani MÁV-dolgozóval is beszélt, két dolgot említettek a krónikus munkaerőhiány okaként: az alacsony bérek miatt sokan vagy külföldre mentek dolgozni, vagy hazai magán-vasúttársaságoknál helyezkedtek el. Most egy kezdő mozdonyvezető pótlékokkal együtt havi nettó 160-190 ezer forint között kereshet a MÁV-nál, idehaza magáncégeknél ennek akár a dupláját is megkereshetik. Ráadásul több napot is kell dolgozni, most, mint pár éve, mert kevesen vannak, ezért sűrítették a beosztást, nem volt ritka, hogy az állami vasúttársaságnál dolgozóknak ott házon belül másodállása is volt. Most már ez nem fér bele, ami egyet jelent azzal, hogy csökkent a hazavitt jövedelme sokaknak. Többen panaszkodtak arra is, hogy a vizsgákon (ahhoz, hogy valaki egy állást betöltsön, képzésen kell részt vennie, és pár évente újra le kell vizsgázni) az elmúlt pár évben nagyon nagy a buktatási arány, így pedig nincs nagyon utánpótlás – írja a Nol.hu.

Bisnode

MÁV Zrt. – az elmúlt évek árbevétele

Szerző: Nol.huOriginal Article