Venezuela a cukros kólát siratja

Büszkeségkampány terén nem maradhat el a Coca-Cola a Budweiser mögött: pár hete a legendás sör gyártója az Anheuser-Bush InBev bejelentette, hogy a nyáron, pontosabban a novemberi elnökválasztásig America néven forgalmazza piacvezető terméket. Most a Coca-Cola jön, amely a „Büszke vagyok, hogy amerikai lehetek” címmel indít kampányt, a katonák és családjuk számára 1941 óta változatos programokat és segítséget kínáló US Organizations nonprofit civil szervezettel fennálló 75 éves együttműködésük méltó megünneplésére – jelentette a CNN.

A cikk a hirdetés után folytatódik A cég a Függetlenség napjától, július 4.-től hozza forgalomba új csomagolású dobozos üdítőit. A dobozokon az amerikai zászló piros-fehér-kék színeit és motívumait használják fel. A 0,34 és 0,45 literes dobozokon egyben a Coca-Cola és az USO közösen indított akcióját, a „Kapcsolatkampányt” is hirdetik, amelynek lényege, hogy összegyűjtsenek egymillió bátorító üzenetet a világban szolgáló amerikai katonák számára. Akik egyébként hagyományosan hatalmas kólafogyasztók, ezért kitüntetett figyelem és megbecsülés övezi őket a gyártók körében. Nagy kólafogyasztók lennének a venezuelaiak is, de ott újabban súlyos ellátási problémák merültek fel.

Sok egyéb mellett cukor nincs az országban, ezért a Coca-Cola helyi üzemei részben leálltak, s csak cukormentes termékeket és vizet palackoznak. A 7 ezer dolgozó egy részét bizonytalan időre szabadságolták – írja az AP. Venezuela kiemelt szerephez jut Dél-Amerika ellátásában, itt négy Coca-Cola üzem ontja az üdítőt, tavaly közel negyedmilliárd konzervdobozzal, illetve flakonnal. Itteni kólagyártó kapacitásaik nagyobbak, mint a másfélszer akkora piacot jelentő Argentínáé. Hasonló ellátási gondok gyötrik egyébként a rivális PepsiCo-t és a Mondelez az édesipari óriást.

Szerző: K. B.Original Article