Lemondott a korrupcióba keveredett miniszter

Fabiano Silveira telefonon adott jogi tanácsokat adott a szenátus elnökének, Renan Calheirosnak, aki ellen vizsgálat folyik a Petrobras olajipari vállalatot érintő korrupciós botrányban.

A beszélgetésről hangfelvétel készült, ezt egy brazil televízió hozta nyilvánosságra. A felvételen a miniszter bírálta magát a vizsgálatot is, amelyben az ország számos prominens politikusa és üzletembere is érintett – írja az Origo.

A cikk a hirdetés után folytatódik A TV Globo továbbá úgy tudja: a miniszter felvette a kapcsolatot a Petrobras-ügy nyomozóival, hogy értesülésekhez jusson a Calheiros elleni vádakról, azonban semmilyen konkrét információt nem sikerült szereznie.

A hangfelvétel a szenátus elnökének rezidenciáján készült valamivel azelőtt, hogy május 12-én legfeljebb 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, s a szenátus megszavazta, hogy induljon jogi eljárás ellene a költségvetési törvények megsértésének gyanúja miatt. Az államfői teendőket ezt követően ideiglenesen Temer alelnök vette át.

Rousseff állítása szerint ellenfelei azért állították félre a hatalomból, mert utat engedett a Petrobras-ügyben indított nyomozásnak. Temer nem kommentálta a hangfelvételt. Silveira tagadta hétfőn, hogy köze lenne bárminemű törvénytelen cselekedethez, ennek ellenére lemondott, mert mint levelében írta, ebben a helyzetben ezt látja a legjobbnak.

Egy másik lehallgatási botrány miatt kellett távoznia a múlt héten az egyik újonnan kinevezett miniszternek. Romero Jucá tervezési miniszter egy nyilvánosságra került – még márciusban rögzített – hangfelvétel szerint ugyanis burkoltan azt hangoztatta, hogy ha kormányváltás lesz, meg kell próbálni leállítani a szövetségi rendőrség nyomozását a Petrobras-ügyben – írja az Origo.

Szerző: OrigoOriginal Article