Ado1-e1464676760873

11 millió forint adót “spórolt meg” a siófoki takarítócég

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy siófoki férfival szemben, akinek a cége nem tett eleget adófizetési kötelezettségének.

A vádlott irányítása alatt álló siófoki székhelyű gazdasági társaság Siófokon 2011-2013. években az egyik nagy áruház parkolójának, irodáinak és gépeinek takarítását végezte, valamint a parkolóban rétesezőt működtetett. Mivel a NAV Adóigazgatósága a cég számlájára – a fennálló adótartozások miatt – folyamatos inkasszót nyújtott be, ezért a vádlott a cége tevékenységéből befolyó bevételeket részben a saját bankszámlájára utaltatta és a könyvelésben, valamint az áfabevallásban is csak a bevételek egy részét szerepeltette.

A vádlott így mindösszesen csaknem 11 millió forint adót nem fizetett meg, az áfabevallásokban pedig hamis magánokiratokat használt fel, továbbá a számviteli szabályok megszegésével a cége vagyoni helyzetének áttekintését és ellenőrzését meghiúsította.

Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.