Több ezer munkahely jöhet létre Vargáék jóvoltából

A nemzetgazdasági tárca – a társminisztériumok bevonásával – igen rövid határidővel kidolgozza azokat a gyakorlati lépéseket, amelyek autóbuszgyártás megerősítését szolgálják – mondta Varga Mihály , nemzetgazdasági miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón. A közösségi közlekedésben használt buszok átlagéletkora 14 év, de nem ritka a húsz évnél többet futott jármű sem – emlékeztetett a miniszter.

A cikk a hirdetés után folytatódik A közösségi közlekedésben futó több mint nyolcezer buszból körülbelül ezer a rendkívül koros. Ahhoz, hogy 2020-ra az átlagos életkor tíz év alá csökkenjen, évente 1000-1200 új busz beszerzésére van szükség. Már a 2017-ben felmerülő 1200 darabos beszerzési igényt is képesek fedezni a hazai gyártói kapacitások – emelte ki a miniszter, aki azt is hozzátett, hogy azokban az országokban, ahol jelentős az autóbuszgyártás, ott a hazai szükségleteket elsősorban ezeknek a gyártóknak a járműveivel elégítik ki, például Csehországban a Skoda, Lengyelországban a Solarist preferálják.

A buszgyártás fellendülésének egyik legfontosabb pozitív hatása a foglalkozatás bővülése lesz – érvelt Varga, aki hozzátette, hogy egy autóbusz gyártása ugyanis három munkahelyet teremt. A következő három évben, a beszerezni kívánt mintegy 3000-3500 hazai autóbusz gyártásával több ezer új munkahely jöhet létre Magyarországon, miközben a program megvalósításával a keletkező tőke- és munkajövedelmek hatásaként a költségvetés akár 30-40 milliárd forintos többletbevétellel is számolhat – mondta a miniszter.

Jelenleg Magyarországon két cég rendelkezik sorozatgyártási engedéllyel – mondta Lepsényi István, a gazdasági tárca államtitkára, aki szerint ahhoz, hogy ismét megerősödjön a magyar buszgyártás, állandó és folyamatos rendelés-állományra van szükség. A gyártás felfuttatása nem igényelne jelentős beruházást a cégek részéről, de a szakmunkás utánpótlása komoly problémát jelent – válaszolta az államtitkár a Világgazdaságnak.

A magyar buszok nem drágábbak a külföldinél, miközben itthon teremetnek munkahelyet, termelnek adóbevételt – emelte ki az egyik gyártó, az Evropo Kft. elnök-vezérigazgatója, Mészáros Csaba. Évente száz autóbuszt le kell gyártani ahhoz, hogy gazdaságos legyen a termelés – válaszolta lapunknak Krankovics István, a jól ismert Credo-buszokat gyártó Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy 2004-től hatmilliárd forintot fordítottak fejlesztésre, és egyetlen évben sem voltak veszteségesek.

Szerző: D. J.Original Article