Tizenötezer bolti dolgozó vesztette el a munkáját

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei első negyedévben, tehát még a vasárnapi boltzár áprilisi feloldása előtt 15 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a boltokban, áruházakban az előző év azonos időszakához mérve. Borúsabb a kép, ha a változásokat a 2015. év negyedéves részletezésével együtt nézzük, hiszen egy nyári hullámot leszámítva (amikor az üdülőhelyeken a nyaralási időszakban kinyitnak, majd ősszel bezárnak az idény jellegű üzletek) folyamatos volt a leépülés – írta a Blokkk.com.

A cikk a hirdetés után folytatódik A tavalyi első negyedévben még 374 ezren dolgoztak, ez a nyárra így is 372 ezerre csökkent, az év utolsó három hónapjára 362, mostanra pedig 359 ezerre változott.

A KSH adatai szerint a 4 főnél több alkalmazottat foglalkoztató kiskereskedelmi vállalkozásoknál ugyanakkor hétezerrel nőtt az alkalmazottak létszáma 2016. első negyedévében. Ez azt jelenti, hogy a boltokban a foglalkoztatottak teljes körén belül a nagyobbaknál nőtt az alkalmazottak száma, tehát a kisebbek voltak a foglalkoztatás csökkenésének kárvallottjai.

A munkaerőhiány azonban feljebb tornázta a béreket a kiskereskedelemben is. A boltokban, áruházakban 5,5 százalékkal nőtt a havi bruttó átlagkereset 2016 első negyedévében az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Szerző: VG Online – Blokkk.comOriginal Article