Titokzatos váltás

fotó: MW Új tulajdonos jelent meg az egykori tangazdaságban, a Hód-Mezőgazda Zrt.-ben. A helyiek Lázár János egyik rokonát sejtik a háttérben, annak ellenére, hogy a cégnyilvántartás mást mutat. A cikk a hirdetés után folytatódik Három milliárdos közül ketten kiszálltak a Hód-Mezőgazda Zrt.-ből, Kárpáti László és Délity József is – derül ki a cégdokumentumokból. Pedig egyikük sem tűnik perifériára szorított vállalkozónak. A milliárdosok toplistáján jegyzett terménykereskedő Kárpáti egyik érdekeltsége, a Tisza-TK Projekt Kft. olyan megaüzlet részese, mint a Tiszapüspökibe tervezett gabonafeldolgozó üzem építése. Ezt 9,2 milliárd forint közvetlen állami támogatásra és mintegy 30 milliárdos Eximbank-hitelre érdemesítették. A bútorgyártó cégéről ismert Délity a Napi.hu legutóbbi toplistájának szereplői közé került (bár ez csak a hírekből derült ki, a hiányosan megjelent kiadványnak ugyanis éppen a kitépett oldalán szerepelt).

Az egykori hódmezővásárhelyi állami tangazdaságot privatizáló vállalkozók közül csak Harsányi Zsolt őrizte meg részvényeit a Hód-Mezőgazdában. Ő a mezőgazdasági gépkereskedelemben utazó milliárdos, Axiál Kft.-je legutóbb 77 milliárd forint bevételt mutatott ki. A másik két üzlettársa – helyi agrárkörökben elterjedt verzió szerint – visszautasíthatatlan ajánlatra vált meg a tulajdonrészétől. Milliárdosoknak valók amúgy a Hód-Mezőgazda méretei is, Ángyán József exállamtitkár legalábbis az agrároligarchák közé sorolta a tulajokat. A hódmezővásárhelyi agrárcég telepein tavaly 20 ezer sertést és 3600 szarvasmarhát tartott, de tejtermelése mellett a vetőmagüzletága is meghatározó. A 9,9 milliárd forint saját tőkéjű cég 9 milliárd forint árbevételt és 198 milliós adózott eredményt produkált a múlt évben, s ebből a részvényesek 150 millió osztalékot vettek ki. (A Hód-Mezőgazda valahol a Csányi Sándor -féle Bólyi Mezőgazdasági Zrt. és a Simicska–Nyerges-érdekkörbe tartozó Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt. között van félúton, az előbbinek 20 milliárd, az utóbbinak 4 milliárd körüli az éves árbevétele.)

A cégbíróság néhány hete új tulajdonost jegyzett be az agrárcégbe, a paksi székhelyű Hód-Mezőgazda Invest Vagyonkezelő Kft.-t. Ez tavaly novemberben alakult, egyedüli tulajdonosaként a kecskeméti illetőségű Baksa Zoltán van feltüntetve. Baksa nem reagált a Világgazdaság megkeresésére, így nem válaszolhatott arra sem, mennyiért, milyen tervekkel és milyen befektetői háttérrel vásárolta meg a volt tangazdaságot. Csongrád megyei agrárkörökben váltig állítják, hogy a tulajdonosváltás mögött az ugyancsak hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. többségi tulajdonosát kell keresni.

Az pedig nem más, mint Gyapjas Károly, Lázár János kancelláriaminiszter nagybátyja. Gyapjas viszont visszautasította a feltételezést: „Egy százas szögem sincs benne” – zárta rövidre a Világgazdaság kérdését, hogy ő vette-e meg a Hód-Mezőgazdát.

Ami a gorzsai szálat illeti, a két céget legutóbb az állami földbérleti pályázatok idején emlegették együtt: a Gorzsait úgy, mint amelyik elvitte a Hód-Mezőgazda elől a földeket. Korábban Budai Gyula , a Fidesz-kormány elszámoltatási biztosa keresett fogást a volt tangazdaság privatizációján, a magánosítás körülményeinek vizsgálatát pedig maga Lázár is szorgalmazta, például a miniszterelnökhöz intézett írásbeli kérdésben. Gyapjas cége, az egykori állami gazdaságból alakult Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. éppen a Hód-Mezőgazda szomszédságában található. A Hódmezővásárhely és Makó közötti térségben, 1338 hektáron gazdálkodik, nem is rosszul: tavaly 2 milliárd forint árbevételt könyvelt el, és összesen 138,6 millió forint osztalékot fizetett a tulajdonosoknak, akik közül 71,6 százalékkal a főrészvényes Gyapjas Károly.

Szerző: Vitéz F. IbolyaOriginal Article