Orbán szót ért az ellenzékkel, ha kubai

A kubai emberi jogi aktivista, a kubai demokratikus ellenzék egyik legfontosabb kezdeményezése, az Emilia Projekt életre hívója. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek azt is elmondta, hogy az aktivistát a kommunista rezsim 1999 és 2011 között börtönben tartotta fogva, Orbán Viktor ettől az időszaktól kezdve támogatja: 2007-ben személyes védnökséget vállalt érte, 2011-ben Nobel-békedíjra terjesztette fel.

Havasi Bertalan szerint Orbán Viktor és Óscar Elías Biscet egyetértett abban, hogy a Fideszt és a kubai ellenzéki mozgalmat összeköti a szabadságért, demokráciáért és az emberi jogok érvényesüléséért folytatott küzdelem, és ezen értékek kubai megteremtése, valamint a rendszerváltozás tapasztalatainak átadása érdekében elmélyítik együttműködésüket. Üdvözölték a Kubát övező nemzetközi elszigeteltség oldódását.

A találkozón részt vett Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának alelnöke, Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője, valamint Martonyi János volt külügyminiszter is – mondta a sajtófőnök.