Orbán átadná az irányítást

fotó: MTI Járműipari tesztpálya építéséről döntött a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Jövő autói című konferencián csütörtökön. Az autonóm, vagyis vezető nélküli, önjáró járművek tesztelésére szolgáló pályát – amelyhez hasonló nem található Magyarország ötszáz kilométeres körzetében – Zalaegerszegen építik meg. A miniszterelnök hatalmas beruházásról beszélt, Vigh László a körzet országgyűlési képviselője később 40 milliárdban jelölte meg az összeget. A hagyományos üzletek kimerülőben vannak, ezért is fontos az új iparágak fejlesztése, ráadásul Európa több szempontból is háttérbe szorult, így például a világ össztermékének előállításához való hozzájárulás tekintetében, és Európának a befolyási övezete is zsugorodik – emelte ki a miniszterelnök. A digitalizáció támogathatja Európát abban, hogy ismét elinduljon előre, és ismét teret nyerjen – fogalmazott Orbán. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Magyarország kimarad az ipar digitális átalakulásának folyamatából, akkor munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg. A cikk a hirdetés után folytatódik A járműgyártás termelési értéke több mint 17 százalékkal nőtt tavaly, ahogy az export is, amely 16 százalékkal haladta meg a 2014-es szintet. Tavaly először lépte át a félmilliós darabszámot a Magyarországon legyártott gépkocsik száma. Emelkedett a szektorban foglalkoztatottak száma, 2015 utolsó negyedévében 149 540 fő dolgozott a járműgyártásban Magyarországon, ami 13,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Remélik, hogy az év végére ez a szám megmarad vagy akár növekszik – mondta a komrányfő, kiemelve, hogy minden, ami a járműgyártáshoz kapcsolódik Magyarországon, az „nő és emelkedik”, bár erre némi árnyékot vet az utóbbi negyedév GDP-adata. A kormány szerint ebben a járműipari termelés növekedési ütemének mérséklődése is szerepet játszott. Ha a járműipar ismét magára talál, akkor az egyúttal a GDP-t is növelni fogja – mondta. Bejelentette azt is: ha a növekedés megfelelő lesz, 2018 januárjától az internet áfája is 5 százalékra csökken (a jelenlegi tervekben 2017-től számolnak a 18 százalékos kulccsal, de továbblépésről eddig nem volt szó).

Magyarország erős szerepet vállalhat az egyik legfontosabb területen, az önvezető járművek kutatás-fejlesztésében – ezt hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Szerinte a most bekövetkező technológiai forradalom az autonóm, önvezető járművek széles körű elterjedését fogja elhozni.

Az önvezető autók elterjedésének jelentős társadalmi és gazdasági hatása is lesz, ezeknek köszönhetően drámaian csökkenhet a közúti balesetek száma és súlyossága, kisebb lesz a dugók valószínűsége, s ezzel csökken a károsanyag-kibocsátás. Ezek a járművek biztonságosabb, gyorsabb, fenntarthatóbb és olcsóbb közlekedést tesznek lehetővé – emelte ki Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

Szerző: Diószegi JózsefOriginal Article