Hamarosan itt a gatyalohasztó meleg! Így válasszon, klímát a nyárra!

Milyen típust válasszunk?

Olyan helyiségbe, ahol aludni is akarunk, nem való a mobilklíma – véli Nagy Sándor József az LG hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője, ugyanis két nagy hátránya van: zajos és energiapazarló. Kétszer-háromszor zajosabb, mint egy split klíma beltéri egysége, hiszen itt a zajért felelős kompresszor is egy fedél alatt lakik velünk. Energiahatékonynak sem mondható, hiszen egy split klímához hasonlítva ugyanakkora teljesítmény mellett legalább másfélszer annyi áramot fogyaszt. Rá­adásul egy 15 cm átmérőjű nyílást kell az ablakra vagy a falra vágni ahhoz, hogy a mobilklíma működése közben termelődő meleg levegőt a szabadba vezessük.

Mekkora teljesítmény kell?

Amennyiben nem tetőtéri vagy déli, délnyugati fekvésű, nagy ablakos lakásról van szó, akkor 100 watt/négyzetméter hűtőteljesítménnyel lehet számolni. Ez a hatékony üzemeltetéshez szükséges pontos számítást természetesen nem helyettesíti, így vásárlás előtt a beszerelést végző szakembernek mindenképpen látnia kell a helyszínt. Új építésű lakás esetén még jobb, ha a gépésztervező tudja elvégezni a helyiségenkénti hűtési igényhez szükséges számításokat a falazat és a szigetelés paramétereinek ismeretében.

Mono legyen vagy multi?

Több helyiség hűtéséhez mindkét megoldás észszerű lehet. A teljes árat nagyban befolyásolja, hogy mekkora távolságra van egymástól a kültéri és a beltéri egység. Ha túl messze kerülnek, az nagyon megdobhatja a szerelés árát, így jobban járhatunk, ha egy dual split helyett két monosplit készüléket választunk. Prémiumkategóriás beltéri egység esetén nagyjából egy árban van a két monosplit és az egy dual split, míg az olcsóbbaknál az utóbbi akár 30 százalékkal is drágább lehet.

Jobb a márkás

Nem összekeverendő az olcsó – például akcióban kínált –, de márkás gép a noname készülékekkel. Az előbbiek bátran ajánlhatók, míg az utóbbiaknál kockázatként jelentkezik a bizonytalan szervizháttér és alkatrészellátottság (ez főként a garanciaidő lejárta után fontos), a rosszabb energiahatékonyság és a magasabb zajszint – magyarázza a szakértő.

Használtat is vehetünk

Ha ismert a legfeljebb pár éves készülék előélete, megbízható helyről van, folyamatosan karbantartották és szakszerűen szerelték le, akkor jó és biztonságos megoldás lehet, minden más esetben hazardírozunk a pénzünkkel.

Kiegészítő fűtésre is jó

Általában a monosplit klímákat –10 Celsius-fokig használhatjuk fűtésre, de jó hatékonysággal csak 0 fokig. Ez azt jelenti, hogy ősszel és tavasszal jó kiegészítő fűtést jelentenek, illetve akkor is jól jön, ha táv- vagy házközponti fűtéses lakásunkban már kezdünk fázni, de a fűtési szezon előtt vagy után vagyunk.