Az oroszok a rubelválság miatt majdnem bukták az Eb-t

Az orosz válogatott ugyanis az olasz sztáredző, Fabio Capello (69) irányításával rendkívül gyengén kezdett a selejtezőkön, később kiderült, hogy a szövetségi kapitány nem tudott eléggé a munkájára koncentrálni, mert az orosz szövetség tetemes tartozása jobban izgatta a csapat teljesítményénél. A Milan és a Real Madrid egykori mesterének busás fizetése – évi 6,7 millió fontot (2,1 milliárd forint) keresett – ugyanis már hónapok óta csúszott az Oroszországot sújtó rubelválság miatt. Capello távozásáért tüntetni kezdtek a kvalifikáció alatt a szurkolók, végül az osztrákoktól elszenvedett 1-0-s hazai vereség után búcsút vettek az olasztól, akinek a szerződése felbontásáért 8 millió eurót (2,5 milliárd forintot) adtak.

Késett Capello fizetése, végül 2,5 milliárdot kapott /Fotó: AFP

A szbornaja ekkor hat meccsből elért 2 győzelmével, 2 döntetlenjével és 2 vereségével elég messze állt a továbbjutástól. Az imádottból utálttá váló Capello helyére mindenképpen orosz szakembert akartak, végül Leonyid Szluckij (45), a CSZKA Moszkva mestere lett a befutó. A váltás annyira bejött, hogy a csapat a hátralévő meccseit egyaránt megnyerte, így a négy meccsen hozott 12 ponttal megelőzte Svédországot, s Ausztria mögött automatikusan kijutott az Európa-bajnokságra. Ráadásul Szluckij alatt annyira összeállt a csapat, hogy 12 szerzett gól mellett csupán egyet kapott.

Szluckij edző csodát tett az oroszokkal, minden meccsét megnyerte /Fotó: AFP

– Hálásak vagyunk, hogy a CSZKA elengedte Szluckijt, akinek a munkájával rendkívül elégedettek vagyunk, s bízunk a csapat jó Eb-szereplé­sében – mondta Vitalij Mutko (57) sportminiszter, miután Szluckij hosszabbított az Eb előtt, ráadásul ingyen vállalta a csapat irányítását. Az orosz drukkerek szerint a nyolcaddöntő minimum elérhető a gárda számára, onnan pedig szerencsével bármi kisülhet a dologból.