A riválisok nyomába ered a Google

Ahogyan arra számítani lehetett, a Google idei I/O fejlesztői konferenciájának igazi nagy dobása a virtuális valósághoz (VR) kapcsolódott. A társaság ugyanis bejelentette, hogy egy új eszközön és egy teljes VR-platformon is dolgozik. A Daydream név alatt futó projekt első gyakorlati eredményeivel valószínűleg az ősszel találkozhatunk, de figyelembe véve, hogy az új Android operációs rendszerben is lesz majd dedikált VR-mód, az amúgy is gyorsan hódító technológia terjedése rendkívüli módon felgyorsulhat.

A cikk a hirdetés után folytatódik Bár néhány beszámoló alapján arra lehetett számítani, hogy egy teljesen önálló, vagyis okostelefon nélkül is működőképes VR-szemüveget készít a cég, egyelőre igenis szükség lesz a mobilokra: ebből a szempontból a Gear VR, illetve a Google előző VR-eszköze, a Cardboard koncepcióját követi az új megoldás is. Amivel forradalmi változást hozhat a cég, az a mellé adott vezérlő, amellyel lényegesen egyszerűbbé válhat a VR-alkalmazásokon belüli navigáció. Ennél is fontosabb újdonság, hogy a Google saját VR-platformot is készít, ez szintén a Daydream nevet viseli, vagyis gyakorlatilag egy teljes ökoszisztémát építenek fel a VR köré. A társaság már elkészítette a YouTube, a Street View, a Google Play (az Android alkalmazásboltja), a Play Movies és a Google Photos VR-környezetre optimalizált változatát és olyan partnerek készítik majd el saját applikációikat, mint az HBO, a játékfejlesztő Ubisoft vagy az amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA.

A társaság újabb részleteket osztott meg a várhatóan a nyár végén érkező új Android N-nel kapcsolatban is, így például kiderült, hogy lesz osztott képernyős és kép a képben üzemmód is. De felgyorsítják a beérkező üzenetekre adott reakciókat is: már magából a figyelmeztetésből lehet választ küldeni (ahogyan ez a versenytárs iOS-nél már működik). Összességében 250 új funkcióval és bővítménnyel rendelkezik majd az új Android-verzió a régihez képest.

A Google bemutatta új kommunikációs megoldását is, amelynek igazi érdekességét a mesterséges intelligenciára épülő digitális asszisztens adja. Az Allo nevet viselő megoldás alapfunkciója ugyanaz, mint a népszerű csetprogramoké, azonban a Google asszisztensnek köszönhetően jóval többre is képes. A csak mobil eszközökön elérhető alkalmazással a @google parancs beírásával lehet kapcsolatba lépni, és a keresések mellett akár beszélgetést is lehet vele kezdeményezni sőt utasítható is bizonyos műveletekre, így például asztalt is lehet foglalni rajta keresztül – ahogyan azt az iPhone-tulajdonosok már megszokhatták.

A Google fejlesztésének egy különleges funkciója akkor jön elő, amikor valaki az ismerőseivel cseveg, ugyanis a beérkező üzenetekre automatikusan válaszokat is javasol. A konferencián tartott demonstráción egy olyan fotó érkezett a felhasználónak, ami egy diplomaosztón készült, és a rendszer a Gratulálok! és Remekül nézel ki! válaszokat javasolta, vagyis pontosan tudta értelmezni, mit is ábrázol a kép.

Szerző: Kalocsai ZoltánOriginal Article