Vigyázzon! így kaphatja el a hüvelygombát – és így lábalhat ki belőle

Mitől alakulhat ki hüvelygomba?

Az egészséges hüvelyflóra biológiai egyensúlyát az ott élő számos baktérium, illetve gomba alkotja. Ezek a mikroorganizmusok alapvetően békésen megvannak együtt, ám előfordulhat, hogy valami megzavarja ezt a belső békét, és emiatt a Candida túlszaporodik. Ennek számos oka lehet, például a helytelen higiénia vagy az átmenetileg meggyengült immunrendszer. De a hormonális változás is növeli a hüvelygomba esélyét, így aki fogamzásgátlót szed vagy éppen várandós, hajlamosabb lehet a gombás hüvelygyulladásra. Bizonyos gyógyszerek illetve alapbetegségek (diabétesz, daganatos betegségek) ugyancsak fogékonyabbá tehetnek a hüvelygombára.

Jellegzetes tünet: túrós, fehér folyás

Négy nőből háromnál élete során legalább egyszer kialakul gombás hüvelygyulladás, sokuknál ráadásul visszatérő panaszokat okoz a probléma. A hüvelygomba jellegzetes tünetei az égő érzés a szeméremtájon, a szinte már őrjítő hüvelyviszketés, a gyulladt, kivörösödött szeméremtest, valamint a jellegzetes, túrós-szemcsés, morzsalékos állagú hüvelyfolyás, ami fehér vagy sárgás színű lehet. A kellemetlen tünetek megkeserítik a hétköznapokat, így nem csoda, ha az érintett nők gyors megoldásra vágynak.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Hüvelygomba és szex

Internetes fórumokon újra és újra felbukkan ugyanaz a kérdés: vajon szabad-e gombás hüvelyfertőzés idején nemi életet élni? Nehéz elhinni, hogy egy hüvelygombától éppen szenvedő nőnek egyáltalán eszébe jut a szex, hiszen az aktus csak tovább irritálná az amúgy is gyulladt, fájó, viszkető szeméremtájékot. Persze megeshet, hogy valakinek már csillapodtak éppen a tünetei, és úgy dönt, hogy a kezelés alatt mégis bevállalja az együttlétet – nekik csak annyit tanácsolhatunk, hogy addig mindenképpen használjanak óvszert, amíg a női partner teljesen meg nem gyógyult.