Rendőrök és gyári munkások haltak meg a terrorista merényletben

A tájékoztatás szerint helyi idő szerint reggel 6 órakor autóba rejtett pokolgép robbant a Bagdadtól 20 kilométerre északra lévő Tadzsiban található létesítmény főbejáratánál.

Ezt követően legalább hat, robbanómellényt viselő támadó lépett be az üzembe, ahol összecsaptak a biztonsági erők tagjaival. Hírügynökségi értesülések szerint az őrök további robbantásokat akadályoztak meg, végeztek ugyanis az összes behatolóval. A halálos áldozatok között vannak rendőrök és a gyár legalább három munkása is.

Az üzem egyik közelben élő alkalmazottja elmondta, hogy a rendőrség és a hadsereg több tucat járműve érkezett a támadás helyszínére, ahol nagyjából egy órán át zajlott a tűzharc.

A bagdadi műveleti parancsnokság egyik szóvivője közölte, hogy az incidens nyomán a gyárban három gáztároló kigyulladt. A helyszínre tűzoltók siettek. A történteket az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára, azon belül is a Kalifátus katonái nevű csoport – jelentette a dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Aamaq hírügynökség. A héten több – összesen mintegy 100 ember életét kioltó – pokolgépes merényletet követtek el Irakban, ezek mögött szintén az ország nagyjából egyharmadát uraló Iszlám Állam állt.

A dzsihadista szervezet az utóbbi időben a frontvonaltól messze követi el támadásait iraki tisztségviselők szerint azért, hogy elterelje a figyelmet a mostanában elszenvedett területveszteségeiről. A Washington vezette nemzetközi koalíció – amely támogatja az iraki kormányt a dzsihadisták elleni küzdelemben – egy Tadzsiban található katonai támaszponton hónapok óta végzi a helyi erők kiképzését.