Miért fáznak fel mindig a nők?

Hólyaghurut és nemi különbségek

Nem véletlen, hogy a nőknél gyakoribb vendég a hólyaghurut: ennek oka az anatómiai különbségekben keresendő. A nők húgycsöve jóval rövidebb, mint a férfiaké, így az ő esetükben a fertőzésért felelős kórokozók is könnyebben jutnak fel a hólyagig.

Bűnös bacik!

A hólyaghurutot ugyanis baktériumok okozzák, annak ellenére, hogy ezt a fajta fertőzést a köznyelvben „felfázás” néven is szokás emlegetni. A hideg azonban csak részben oka a betegség kialakulásának. Tény, hogy a kihűlt medencetájékon lelassul a keringés, ezáltal gyengül az ellenálló-képesség a lesben álló kórokozókkal szemben. Ám ha nincs éppen hideg, hólyagfertőzést akkor is össze lehet szedni: nem egyszer a gát tájékáról kerülnek a húgycsőbe a bélrendszerből vagy akár a női hüvely természetes flórjából származó mikroorganizmusok, amelyek a hólyagba feljutva és ott elszaporodva már galibát okozhatnak. A hüvelyflóra „átszállítására” nagyobb az esélyük azoknak, akik intenzív szexuális életet élnek, ezért is nevezték a régiek a hólyaghurutnak ezt a formáját „nászutas betegségnek”.

Felfázásos tünetek és kezelésük

A hólyaghurut jellegzetes tünetei a gyakori vizelési inger, a csípő érzés pisilés közben, nem egyszer alhasi görcsöktől kísérve. Ezeket a kezdeti, hirtelen fellépő tüneteket egy hagyományos növényi gyógyszerrel, az Urzinol tablettával hatásosan csillapíthatjuk. Az Urzinol egy régóta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza, melynek egyes összetevői gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatásúak. Bár a tünetek akár már 1 nap után is csillapodhatnak, a gyógyszer szedését ajánlatos legalább 4 napig folytatni.

Urzinol tabletta

Jó taktika: megelőzés

Legjobb persze elkerülni a bajt! Hideg időben öltözzünk fel rendesen, és lehetőleg a derekunk se lógjon ki a ruhából, hogy elkerüljük az altest lehűlését. Ugyanezért a strandon, uszodában mielőbb cseréljük le a nedves fürdőruhát szárazra! Természetesen ügyeljünk a tisztálkodásra, az intimhigiéniára. A „nászutas betegség” megelőzéséért pedig sokat tehetünk azzal, ha az együttlét előtt és után is ürítjük a hólyagot!