Sárga lapot adott a parlament Brüsszelnek

Tizenegy tagállam, köztük Magyarország parlamentje is sárga lapot mutatott fel az Európai Bizottságnak a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv-javaslata miatt. A kiküldetési irányelv, amely az Unió jogrendjének közel 20 éve része, alapvető fontosságú az Unió belső piacának zavartalan működése és az Unió egyik alapelve, a szolgáltatásnyújtás szabadságának biztosítása céljából – közölte az NGM.

A cikk a hirdetés után folytatódik A fennálló rendszert az Európai Bizottság a parlamenti többség szerint Magyarország számára elfogadhatatlan módon, a magyar munkavállalók és vállalkozások érdekeit egyes „régi” tagállamok érdekeihez képest másodlagosan kezelve kívánja módosítani, és javaslatában kifejezetten tagállami hatáskörbe tartozó kérdéseket szeretne szabályozni.

A Lisszaboni Szerződés formálisan is lehetőséget biztosít a tagállami parlamenteknek arra, hogy tiltakozzanak a tagállami hatáskörbe történő uniós beavatkozás ellen. A Bizottságnak minden indokolt véleményre reagálnia kell, azonban ha az egyenként 2 szavazattal bíró tagállami parlamentek egyharmada fogad el indokolt véleményt az Unió hatáskörének túllépését sérelmezve, megindul a „sárga lapos eljárás”. A Bizottságnak ilyenkor meg kell vizsgálnia a tagállami indokolt véleményeket, és a biztosok kollégiuma dönt a kifogásolt tervezet sorsáról.

A mostani mindössze a harmadik eset, hogy a tagállami parlamentek ilyen eljárás keretében egy javaslat felülvizsgálatára kényszerítik a Bizottságot. A Bizottság ezúttal a Magyarország, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia törvényhozása által felmutatott sárga lapra válaszként köteles a kiküldetési irányelv módosítására vonatkozó javaslatát megvizsgálni, azonban az uniós testületen múlik, hogy a vizsgálatok fényében visszavonja, módosítja vagy esetleg módosítás nélkül fenntartja azt.

Szerző: VG OnlineOriginal Article