Ismét lesznek magyarok a Sotheby’snél

Kilenc magyar kortárs művész tíz munkája szerepel a Sotheby’s Contemporary East aukcióján június 7-én Londonban. A 126 tételt Közép- és Kelet-Európa, valamint a szovjet utódállamok vezető művészei jegyzik, akik hazájukban már nevet (és árat) szereztek, köztük olyan, nemzetközileg is keresett alkotókkal, mint Reigl Judit, Karel Malich, Ivan Kožarić vagy Vladimir Weisberg. Az anyagon látszik a válogató törekvése, hogy a háború utáni időszak minden évtizedéből legyenek fontos munkák.

A cikk a hirdetés után folytatódik A magyarok közül az árverés legmagasabb, 100–150 ezer fontos becsértékével kiemelt művész Reigl Judit, de a Sotheby’s ajánlójában külön szerepel Tót Endre és Maurer Dóra is. Reigl képe a Guano sorozatból való, magyarországi kiállításokon is többször szerepelt, legutóbb 2014-ben a Ludwig Múzeumban. Ugyanekkora becsértéket kapott a Vitalij Komar és Alexander Melamid művészpáros alkotása, egy kettős önarckép. Az 1972-es datálású ritkaság a szovjet pop-art fontos darabja.

Maurer Dórától egy 1993-as festett print, a Malom 6–8 ezer fontos, a Diagonal folding címet viselő hidegtű-rézkarc technikával készült 1975-ös papírmunka, 4–6 ezer fontos becsérték mellett indul. Szűcs Attila Érintése 7–9 ezer fontos becsértéket kapott, a 2016-os munka a művésztől került aukcióra.

El Kazovszkij Vénusz kertjében IV. című festménye (12–15 ezer fontos becsértékkel) a Várfok Galéria tulajdonosának, Szalóky Károlynak a gyűjteményéből származik, és szerepelt a Magyar Nemzeti Galéria életmű-kiállításán. Kicsiny Balázs Empire című képe 1984-es korai munka, gyerekkori környezetének, Dunaújvárosnak, az egykori Sztálinvárosnak a dokumentálását célzó sorozatából. Becsértéke 10–15 ezer font.

A magyar avantgárd nagymesterének, a kelet-európai konceptuális művészet nemzetközileg is egyre elismertebb fő alakjának, Tót Endrének a diptichonja 1970-ből való, becsértéke 25–35 ezer font. Van egy 1990-es Nádler-festmény is, 8–12 ezer fontos becsértékkel, ugyanennyin kezd Sam Havadtőy objektje a Senki sem tudja, hogy meleg vagyok sorozatból.

Ez a második Kelet-Európával foglalkozó árverés a Sotheby’s-nél, 2013 novemberében, az orosz hét keretében már tartottak egy ilyet, azon is szerepelt tíz magyar mű, de egyik sem kelt el. Akkor Bak Imre Kitörés, illetve Csernus Tibor Akt növényekkel című festménye indult a legmagasabbról, 40–60 ezer fontos becsértékekkel. Most Reigl Juditra szinte biztosan érkezik majd ajánlat, Tót Endre is keresett a nemzetközi piacon, Szűcs Attilának pedig volt festménye a ház kortárs galériájának értékesítéses tárlatán 2015 végén.

Szerző: VGOriginal Article