Fordulatnak örült a brazil tőzsde

Tovább erősödött a brazil reál a dollárhoz képest, a vezető brazil tőzsdeindex (Bovespa) pedig 1 százalékos emelkedéssel kezdte a napot azt követően, hogy a szenátus csütörtök hajnalra megszavazta az államfő, Dilma Rousseff felelősségre vonási eljárásának megkezdését. A 2011 óta hivatalban levő baloldali elnököt – akinek a mandátuma 2018-ban járna le – azonnal felfüggesztették hivatalából, amíg a szenátus és a legfelsőbb bíróság eldönti, hogy Rousseff két évvel ezelőtt csakugyan meghamisította-e a költségvetést újraválasztása érdekében.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az eljárást 180 nap alatt kell lefolytatni, de szakértők már szeptemberre döntést várnak, utána a szenátus kétharmadának kell az elnök leváltása mellett szavaznia, különben hivatalban marad. Az viszont már biztos, hogy a Rio de Janeiró-i olimpiát nem Rousseff, hanem Michel Temer alelnök nyitja meg –Temer és pártja idén márciusban fordult szembe a meggyanúsított államfővel, és lépett ki a kormánykoalícióból.

A politikai mérkőzésnek még távolról sincs vége, de a piac így is megkönnyebbült Rousseff elmozdításának hírére, mert irányítása alatt súlyos recesszióba került a legnagyobb dél-amerikai gazdaság, amely nemrég még a feltörekvők csoportjának egyik sztárja volt. Gyors változásokra azonban nem sokan számítanak, már csak azért sem, mert a Rousseff elleni eljárással párhuzamosan zajlik az egész politikai elitet, köztük az elnököt és az alelnököt is érintő korrupciós botrány, amely a részben állami Petrobras olajvállalat körül tört ki.

Szerző: Sz. M.Original Article