Brókercsőd: felszámolási csalást gyanítanak

Nem csillapodnak a kedélyek a Buda-Cash körül. fotó: Koncz György Felszámolási csalásra utaló jeleket lát a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) a tavaly bebukott brókercégeket felszámoló cég tevékenységében. Erre abból következtet, hogy a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) jogi képviselője egy bírósági tárgyaláson a Buda-Cash saját vagyonának mondta az ügyfelek 10 milliárd forintot közelítő, a dán Saxo Banknál beragadt magánvagyonát. Ezzel szemben a Buda-Cash – mérlegadatai szerint – 2014 és 2015 végén is csak 2,6-2,6 milliárd forint saját vagyonnal rendelkezett. A cikk a hirdetés után folytatódik A Buda-Cash és a szintén tavaly bebukott Quaestor a svájci frank árfolyamának 2015. január 15-i elszállása miatt az egyes ügyfeleik számláin megjelent veszteségek miatt keveredett elszámolási vitába szerződéses partnerével, a Saxóval. Annak internetes kereskedési rendszere ugyanis a megnövekedett befektetési aktivitás miatt a délelőtti órákban egy ideig elérhetetlenné vált. Emiatt a brókercégek veszteségmegállító ajánlatai sem teljesülhettek, ami jelentős kárt okozott a befektetőknek. A Saxo ráadásul késő délután önkényesen átírta az aznapi üzletek kötési árait, ezzel további veszteséget okozva a magyar ügyfeleknek.

A rendszerhibák miatti veszteségekért a magyar jogszabályok szerint egyértelműen a brókercégeket, illetve partnerüket, a Saxót terheli a jogi és az anyagi felelősség. A PSFN be is perelte a dán pénzintézetet, ám ez ügyben egy éve nem történt semmi. E vitát a TEBÉSZ-hez eljutott információk szerint most egy titkos alku zárná le, amely alapján a szövetség szerint a vétlen ügyfelek viselnék a veszteségeket. A PSFN ugyanis a hiányos és a pozitív magánszámlák egyenlegét összevontan kezelné, így a néhány mínuszos számla veszteségeit a többi ügyféllel fizettetné meg.

Ezt a TEBÉSZ jogsértőnek tartja, s kéri a PSFN-t tulajdonló Magyar Nemzeti Bank közbeavatkozását, mivel attól tart, hogy a PSFN a volt Buda-Cash- és Quaestor-ügyfelek egy részét szándékosan megkárosíthatja. A szövetség szerint ugyanis a Saxónál vezetett számlákon megjelent hiányok nem brókerlopások eredményei, hanem a kereskedési ajánlatok jogsértően elmaradt teljesítése miatt beálló veszteségek. Ezért a jogszabályok szerint e hiányok nem tartoznak a Befektető-védelmi Alap hatálya alá, és így e számlák sem kezelhetők összevontan.

A felszámolási előírások szerint az idegen tulajdonú letéteket minden egyéb eszköz előtt ki kell adni, ez még a felszámolói költségek rendezésével szemben is elsőbbséget élvez – vélik az érdekvédők. Eszerint a pozitív számlák egyenlegeit ki kell fizetni a volt ügyfeleknek, míg a negatív számlák miatt beállt jogvitákat egyesével kell rendezni. A Saxónál és egyéb külső letétkezelőknél lévő számlák tulajdonosai és így a rajtuk fellelhető egyenlegek tulajdonosai is egyértelműen és pontosan beazonosíthatók.

Visszautasít a PSFN

A PSFN visszautasítja a TEBÉSZ alaptalan, vélelmezett információk alapján megfogalmazott vádjait – közölte a felszámolócég a Világgazdaság érdeklődésére. E szerint nem tettek lépést a Buda-Cash ügyfeleinek megkárosítására, s nem kötöttek háttér-megállapodást a Saxo Bankkal. A PSFN éppen azért indított pert a dán pénzintézet ellen, hogy az annál lévő mintegy 1,88 milliárd forintot, valamint 2,56 millió euró értékű devizát, továbbá letétbe helyezett dematerializált értékpapírokat a Buda-Cash ügyfelei számára visszaszerezze. A Saxo szerint ugyanis jelenleg a pénzintézetnél vezetett Buda-Cash-számlák egyenlege több millió eurós mínuszban van, a perben érintett értékpapírok és pénzek kiadását a bank ezen összeg kiegyenlítéséhez köti. A PSFN meg kívánja tenni a szükséges jogi lépéseket a TEBÉSZ ellen.
Szerző: VG-összeállításOriginal Article