Rekord az ingatlanvásárlásoknál

A kelet-közép-európai (Oroszország nélkül) ingatlanpiacra az első negyedévben mintegy 1,84 milliárd euró tőke áramlott be, 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére az idei befektetések összértéke meghaladhatja a tavalyi év rekordját, mivel minden régiós ország várhatóan jelentős tőkét lesz képes vonzani az év folyamán – derül ki a CBRE ingatlan-tanácsadó elemzéséből.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az első negyedévben a kis és közepes méretű tranzakciók domináltak a régió kereskedelmi ingatlanpiacán, az ügyletek átlagos értéke 24 millió euró volt, szemben a tavalyi év 45 milliós átlagával. Míg tavaly az üzletek 30 százalékát amerikai befektetők kötötték, az idei első fél évben a németek voltak a legaktívabbak, akiket a helyi vásárlók követtek. A dél-afrikai befektetők az idén újra megjelentek a régióban, és rekordméretű tranzakciókat zártak le Szerbiában és Montenegróban, de várhatóan más országokban is aktívak lesznek az év folyamán.

Magyarországon a CBRE pozitív évkezdetet regisztrált: 2016 első három hónapjában mintegy 208 millió euróért vásároltak a befektetők ingatlanokat, ez csaknem a duplája az előző év azonos időszakában regisztrált volumennek. „Érdemes megjegyezni, hogy 2015-höz képest több nemzetközi befektető érdeklődik a magyar piac iránt, 2016 első negyedévében azonban még a magyar vásárlók voltak a legaktívabbak piacon, ők zárták a legtöbb ügyletet, jellemzően a 20–40 millió eurós értéksávban. A negyedév legnagyobb magyarországi tranzakciója a Váci Corner eladása volt a Zeus Capitalnak. A CBRE szakértői további jelentős, a Váci Cornerhez hasonló nagyságú ügyletet várnak az év további részében” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE tőkepiacokért felelős vezetője.

A kontinens ingatlanpiacán 2016 első negyedében mintegy 50,7 milliárd euró értékben cseréltek gazdát ingatlanok, ez jelentősen meghaladja az elmúlt tíz év 43 milliárd eurós átlagát, és csak két évben, 2007-ben és 2015-ben volt jelentősebb forgalom az első negyedévben. Finnország, Hollandia, Portugália, Belgium és Oroszország erős negyedévet zárt, a finn piac egyenesen rekordot döntött, hiszen 1,8 milliárd eurónyi, 214 százalékkal több tőke érkezett az előző év hasonló időszakához képest, és a piac legjobb negyedéve volt 2008 óta. Hollandiában 2,1 milliárd eurót költöttek a befektetők, ez 75 százalékos növekedést mutat 2015 első negyedévéhez képest. Portugália (+158 százalék) és Belgium (+31 százalék) szintén vonzóbb volt a befektetők számára, mint tavaly.

Szerző: M. E.Original Article