Német kérők kerülgetik a Monsantót

Nagyot ment a Monsanto árfolyama azt követően, hogy a Bloomberg meg nem nevezett forrásra hivatkozva az írta, a német Bayer fontolgatja, hogy ajánlatot tegyen amerikai vetélytársára, a Street Insider pénzügyi portál pedig az ugyancsak német BASF-nek tulajdonított ugyanilyen szándékot. Az érintett cégek egyike se kommentálta az értesüléseket – közölte a Reuters.

Bármelyik német kérővel állna össze a Monsanto, mindenképp a világ legnagyobb vetőmagtermelő és agrárvegyipari cége jönne létre, ennek a lehetősége pedig elég volt a Monsanto-részvények 12 százalékos erősödéséhez. Az alacsony agrárnyersanyagárak, ezek nyomán a magas készletek miatt szenvedő szektorban folyamatos a konszolidáció: tavaly decemberben az amerikai Dow Chemical és a DuPont írt alá szerződést egy 130 milliárd dolláros fúzióról, februárban pedig a China National Chemical Corp. adott 43 milliárd dollárt a svájci Syngentáért, amelynek megvételével sokáig hiába próbálkozott épp a Monsanto.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az agrárvegyipari termékek globális piacvezetője a Syngenta 19 százalékos részesedéssel, mögötte 1 százalékponttal lemaradva következik a Bayer. A vetőmagok szegmensét a Monsanto uralja 26 százalékos részesedéssel, utána a DuPont jön 21 százalékkal. Ágazati vélemények szerint egy BASF-Monsanto frigyben a német fél erősíthetne a vetőmagok területén – ez az egyik deklarált célja – , az amerikai pedig csökkenthetné függőségét a mezőgazdaságtól, hiszen az aszpirin feltalálójaként ismert Bayer fókuszában más termékek állnak. Szerző: VGOriginal Article