Nem érkeztek jó hírek a Rábáról

A nemzetközi pénzügyi beszámolási sztenderdek (IFRS) szerint készült negyedéves jelentés alapján a cég kamat, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 775 millió forint volt az első negyedévben, 21 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A cikk a hirdetés után folytatódik A jelentésben kiemelik, hogy a társaság mintegy 3,8 milliárd forintnyi nettó hitelállománya 2,5 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Összességében a futómű üzletág árbevétele 12,9, az alkatrész üzletágé 1,4, a jármű üzletágé pedig 74,1 százalékkal csökkent 2015 első negyedévéhez képest.

Az árbevétel csökkenés okaként említik a külső piacok változékonysága mellett a jármű üzletág bázisidőszaktól eltérő ciklusú értékesítését. A futómű üzletág viszont – stratégiai partnerkapcsolatai és üzletfejlesztési stratégiája révén – növekedést tudott elérni az európai tehergépkocsi szegmensben.

Az alkatrész üzletág stabil belföldi növekedést ért el, amivel ellensúlyozta az exportpiacain jellemző keresletcsökkenést. A jármű üzletág belföldi értékesítése kisebb volt az egy ével korábbinál, azonban az alvázszerkezeti szegmensre, mint húzó ágazatra épülő exportja stabil növekedést ért el.

A Rába a külpiaci változékonysághoz alkalmazkodva az első negyedévben javította termékeinek versenyképességét. A hatékonyság javulását mutatja, hogy a társaság 2,13 milliárd forintos bruttó eredménye csupán 11,2 százalékos csökkenést mutat.

A közlemény idézi Pintér István t, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a tavalyi év mérföldkő volt a Rába életében: a korábban meghirdetett pénzügyi mozgástér megteremtése a tervezettnél korábban tette lehetővé a stratégiai léptékű építkezés megkezdését. A technológia- és kapacitásfejlesztési program megvalósítását követően a társaság piaci részesedése és a globális járműiparban betöltött szerepe tovább erősödik, a tervek szerint minden második-harmadik európai tehergépjármű a Rábánál gyártott mellső tengellyel gördül le a szerelőszalagokról – mondta.

Szerző: MTIOriginal Article