Húszezer tanár számíthat több mint tízezer forintos fizetésemelésre

Maradéktalanul betartja a Köznevelési Kerekasztalon tett ígéreteit az Emberi Erőforrások Minisztériuma – közölte a Népszabadsággal a tárca. Az Emmi szerint automatikusan átminősítik a magasabb kategóriába azt a jóval több mint húszezer tanárt, akik sokáig kétségesnek érezhették besorolásukat.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az oktatási államtitkárság úgy fogalmaz: automatikusan, kérelmezés nélkül véglegesen átkerülnek a pedagógus II. fokozatba azok a tanárok, akik sokáig bizonytalannak tartották, átminősítik-e a magasabb fizetéssel járó kategóriába őket. Mindez az ideiglenesen a pedagógus II. fokozatba tartozókat és azokat a pedagógus I. fokozatban lévőket érinti, akik 2016. szeptember 1-jén hét évre vagy annál kevesebb időre vannak az öregségi nyugdíjkorhatártól, és nem vettek részt minősítési eljáráson. Az átminősítés nettó 12-14 ezer forint fizetésemelést jelent.

A Népszabadság korábban arról írt, hogy a Köznevelési Kerekasztal március 1-jei ülésén Balog Zoltán szakminiszter ígéretet tett: a 2015. január 1-jétől az ideiglenesen a pedagógus II. kategóriába sorolt tanárok, akik feltöltöttek ugyan egy könnyített portfóliót, de a tényleges minősítési eljárásukra nem került sor, minősítési eljárás nélkül, automatikusan maradhatnak a II. kategóriában. Ennek a csoportnak a létszáma nagyjából 12 ezer fő. Azok, akiknek 2013. szeptember 1-jén tíz év vagy annál kevesebb idő volt hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, szintén automatikusan, minősítési nélkül átléphetnek a II. kategóriába. Ez további 16-17 ezer pedagógust érint – írja a lap.

Szerző: MTIOriginal Article