Atomalapban végzi az E.ON nyeresége

Tőkebevonásra kényszerülhet a legnagyobb német közműszolgáltató, az E.ON, hogy a kormány által elrendelt gyorsított ütemű atomerőmű-bezárási programhoz forrást szerezzen. A német atomerőműveket 2022-ig kell üzemen kívül helyezni, erről a 2011-es fukusimai katasztrófa után döntött a parlament. Michael Sen vezérigazgató helyettes becslései szerint cégének 10 milliárd eurót kellene befizetnie a nukleáris hulladékok kezelésére létrehozott állami alapba. Ebből 8 milliárdot kifejezetten a hulladékkezelésre, a maradékot különféle kiegészítő tevékenységek finanszírozására fordítanák.

A cikk a hirdetés után folytatódik A kormány áprilisban rendelte el az alap feltöltését, az atomerőművek üzemeltetőinek 23,3 milliárd euróval kell ebbe beszállniuk, ebből hatmilliárd a váratlan eseményekre félretett kockázati tartalék. Sen szerint utóbbi összeg kiemelkedően magas, és az elvonásnak a vállalati beruházások látják majd a kárát. A részvényesek a következményeket gyorsan be is árazták, az E.ON 4,2 százalékot gyengült a frankfurti tőzsdén.

Az esés egyébként már a társaság negyedéves, a vártnál erősebb teljesítményt mutató gyorsjelentésének publikálása után következett be. Az E.ON adózott eredménye a tavalyi 1,06 milliárd euróról 1,17 milliárdra nőtt, amiben nagy szerepe volt az orosz Gazprommal kötött kedvező gázszállítási szerződésnek. Ennek köszönhetően ugyanis jelentős tartalékokat tudtak felszabadítani a németek. A nyereségben a „Gazprom-hatást” százmillió eurós nagyságrendűre becsülték. Gazdálkodásukat pozitívan befolyásolták az üzembe helyezett, hatékonyan működő erőműveik, amelyekben az olcsó orosz gázzal termelik az áramot. Negatívan érintette őket az orosz létesítményeiknél történt sorozatos leállások, valamint a nyersanyagárak általános csökkenése. Ezt tetézte most az atomalap rövid határidőre előírt feltöltési kötelezettsége.

Az E.ON javított idei üzleti célkitűzésein, e szerint az adó-, kamatfizetés és értékleírás előtti eredményét (EBITDA) 6,5–6,9 milliárd euró közé várja, szemben a Gazprom-üzletet megelőzően tervezett 6–6,5 milliárdos sávval. Tavaly közműóriás EBITDA-ja 7,6 milliárd euró volt.

Szerző: K. B.Original Article