Már Ukrajnában van az IMF küldöttsége

Az ukrán pénzügyminisztérium közleménye szerint a misszió május 18-ig tartózkodik Ukrajnában. Fő feladata áttekinteni a tavaly márciusban elfogadott ukrán reformprogram végrehajtását.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét – 5 milliárd dollárt – 2015. március 13-án, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – augusztus 4-én kapta meg Kijev. A küldöttség másodjára tekinti át az együttműködési program alakulását, elsősorban a pénzügyi, a korrupcióellenes, a bankokat érintő politikára, a nyugdíjreformra és a privatizációra összpontosítva.

Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter nemrég kijelentette, hogy Ukrajna számára rendkívül fontos legnagyobb hitelezőjével, az IMF-fel való együttműködés folytatása, mert így kiegészítő pénzügyi forrásokhoz juthat Ukrajna más hitelezőktől.

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése alapján 1,5 százalékos gazdasági növekedés várható idén Ukrajnában 15,1 százalékos infláció mellett.

Az IMF újabb hitelfolyósítását az elmúlt hónapokban kialakult ukrán kormányválság késleltette. A korábbi miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk népszerűtlensége miatt felbomlott a kormány mögötti parlamenti többségi koalíció. Hosszas tárgyalások után végül a két legnagyobb létszámú frakció, a Jacenyuk vezette Népi Front és a Petro Porosenko elnök mögötti blokk alakított új kormánytöbbséget, és április közepén hivatalba lépett az új kabinet az államfőhöz közel álló Volodimir Hrojszman miniszterelnök vezetésével.

Christine Lagarde , az IMF vezetője februárban arra figyelmeztetett, hogy a valutaalap leállíthatja Ukrajna pénzügyi támogatását, ha Kijev nem hajtja végre a beígért reformokat.

Szerző: MTIOriginal Article