Légicsapás végzett az Iszlám Állam egyik vezetőjével

Légicsapás végzett Irakban az Iszlám Állam al-Anbár tartományért felelős vezetőjével – jelentette be hétfőn a Pentagon szóvivője.

Peter Cook szerint Abu Wahíb és három társa május 6-án halt meg, amikor járművüket ar-Rutba településen eltalálta a washingtoni vezetésű nemzetközi katonai koalíció egyik harci repülőgépe a Jordániával és Szaúd-Arábiával határos al-Anbár tartomány nyugati részén.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az AP amerikai hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztségviselő azt mondta, hogy a járművet egy amerikai gép lőtte ki. Cook szerint Abu Wahíb halála érzékenyen érinti a szervezet felső vezetését. A szóvivő rámutatott, hogy a szélsőséges korábban az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnyának volt a főnöke, és később több olyan videóban jelent meg, amelyek az Iszlám Állam kivégzéseiről készültek.

Az Egyesült Államok légi támogatását bíró iraki terrorellenes erők, a hadsereg és a szövetséges törzsi fegyveresek az utóbbi hónapokban
jelentős területeket foglaltak vissza a dzsihádistáktól al-Anbárban, egyebek közt a tartományi székhely, Ramádi és a stratégiailag fontos Hít város is visszakerült Bagdad ellenőrzése alá.

Ugyanakkor a fővárostól mintegy 50 kilométerre keletre fekvő, ugyancsak al-Anbárban található al-Fallúdzsa várost a dzsihadisták továbbra is megszállva tartják.

Szerző: MTIOriginal Article