Önmagában semmit sem ér a visszavásárlás

A befektetők és az elemzők által egyik leginkább figyelt mutató az egy részvényre jutó eredmény (earnings per share, EPS), amelynek alakulása képet ad arról, hogy a vállalat vezetői teremtettek-e részvényesi értéket, hiszen minél magasabb a profit, annál nagyobb összeget fordíthat a vállalat a jövőbeni növekedést megalapozó beruházásokra, annál nagyobb összeget juttathat vissza részvényeseinek, például osztalékfizetés formájában. A profit emelkedésével a cég árazása is változik, a magasabb profitnövekedés magasabb árazást, végső soron magasabb árfolyamot is indokol.

A cikk a hirdetés után folytatódik Az EPS növelésének azonban több módja is van, ezek közül az egyik az, hogy a vállalat saját részvényeket vásárol vissza, ezzel csökkentve a piacon lévő részvények számát, és egyúttal növelve a kint lévő részvényekre jutó eredményt. Ez azonban nem teremt automatikusan részvényesi értéket – állapította meg a McKinsey, 250 amerikai nagyvállalat 2004–2014 közötti számainak elemzésével. A részvény-visszavásárlások intenzitása ugyanis semmilyen korrelációt nem mutatott a részvényesi érték változásával.

Mire kell ehelyett figyelniük a befektetőknek? A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy nem önmagában a könnyen manipulálható EPS, sokkal inkább a cash-flow növekedése teremt részvényesi értéket, függetlenül attól, hogy abból miként részesülnek a részvényesek. A cash-flow ugyanis az, amiből a vállalat beruházásokat hajt végre, adósságot fizet vissza, vagy akár osztalékot fizet a részvényeseknek, végső soron részvényesi értéket teremtve.

Akkor miért alkalmazzák előszeretettel a cégvezetők a saját részvények visszavásárlását? Egyrészt azért, mert például a premizáláson keresztül ők is abban érdekeltek, hogy emelkedjen a vállalat profitja, másrészt a részvények visszavásárlása azonnali hatással jár, míg ha ugyanazt az összeget beruházásokra fordítják, vagy adósságot fizetnek vissza belőle, az időben elhúzódik, elképzelhető, hogy annak gyümölcseit már egy másik menedzsment aratja le. A befektetőknek viszont nem erre, hanem a vállalat cash-flow-termelő képességére érdemes figyelni, mert ha az gyengül, akkor hiába emelkedik az egy részvényre jutó eredmény, a cég a jövőt éli fel, és végső soron nem termel értéket a befektetőknek, ami előbb-utóbb a részvényárfolyamban is tükröződik. Szerző: Nagy Viktor, PortfolioOriginal Article